Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

tisdag, maj 04, 2010

Varsam demontering

Om du gillar tv-program där ett gäng snickare med motorsåg skalar bort ett kök på en timme, så har du hamnat fel... Det kommer att ta betydligt längre tid för oss! Vi försöker bevara alla massiva skåpstommar och det mesta kommer att återanvändas vid uppbyggnaden.


"Före"-bild på fönsterväggen.

Mellan fönsterna på norra väggen sitter det ett väggskåp och under denna en lång perstorpsskiva, som senare kommer att hamna i tvättrummet så att tvättmaskin och torktumlare kommer upp till en bra arbetshöjd. Underskåpen och lådhurtsarna i bilden gick bra att dela på. Jag fick dock limma fast alla baksidor på lådorna för dessa hade tidigare kapats i bakkanten för att få plats.


Väggskåpet på norra väggen.

Detta skåp kommer att få nya dörrar med glas. Det är lite för brett för att få plats med "våra" fönsterfoder men kanske vi gör skåpet smalare eller sätter upp en annan form av kannelerade lister runt fönsterna istället.


"Efter"-bild.

Elementen kommer att tas bort. Fram kom lite av det lackade golvet som sedan ska slipas och målas. Alla smala golvlister i köket är nu borttagna och ska ersättas med en högre, ursprunglig variant.


Södra väggen mot matsalen.

Här har det vita kaklet tagits bort. Kommer nog att skaffa nytt för att sätta upp runt den vedeldade spisen i hörnet. En liten spisfläkt måste nog även upp ovanför denna. Spisplattan i bilden har vi använt ett par dagar eftersom vi fortfarande har ätit vid köksbordet. Nu när även skafferiet är urstädat så kommer matlagningen att ske i vårt provisoriska kök i källaren.


Slitit lite i glasfiberväven.

I taket sitter det en mönstrad glasfiberväv på masonit, men den ryker snart... Alla andra tak på bottenvåningen är släta så det blir det nog även här. Taket blir bland det första som ska fixas till när allt är färdigdemonterat. Smartare att måla taket medan linoleummattan ligger kvar som skydd på golvet.

2 kommentarer:

Gela sa...

Underbart att ni tar tillvara de gamla köks skåpen. Tyckte de var så vackra, påminde om min farmors kök när jag var liten. Skall bli roligt att få följa kökets ombyggnad. Blir säkert jätte bra när det är ni som gör det.
Hoppas ni har en fin dag/Gela

Herr Hvila Ro sa...

Det tog ett tag för oss att tycka om färgerna (vi slapp dock att påskpynta ;-). Stommar med samma kvalité är det svårt att få tillverkade nu för tiden. Luckorna blir dock nytillverkade i målad björk. Ha en fin dag du också Gela!