Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

tisdag, oktober 06, 2009

Sommar...

... önskar jag det var, men nu börjar snön falla och det känns lite mörkt och kallt.
Varför inte hänga med på en liten rundtur runt Hvila Ro och minnas tillbaka på sommaren.

Vi börjar med en vy från framsidan där man fortfarande ser en av de enorma stubbarna som blev kvar efter trädfällningen.Stubbarna fick vara underreden till några vaser med blomsterarrangemang som Fru Hvila Ro gjort. Alla stubbar är nu borta. Ett par kunde jag såga bort själv men fick sedan hjälp av en kompis som har tillgång till en jättetraktor som med några hugg och slit fick bort de övriga.
Det såg ut som någon sprängt dynamit på gården efteråt. Enorma kratrar som sedan fylldes igen med tio kubikmeter matjord.Passade även på att jämna till gården så att cementlocket i ovanstående bild kom i höjd med den nya gräsmattan. Det blir lättare att klippa gräset om man kan köra över locket istället för runt det. Locket ligger på ett ca fyra meter djupt cementrör ner till avloppsledningen från huset. Blir lite svårare att lyfta bort nu, men det är nog inte så ofta man vill titta på avloppsrör...På båda sidorna om infarten hade vi ytterligare två krukor. Vi ska mest troligt plantera ett par rosenaplar på denna plats senare.Går man sedan till vänster om huset och tittar mot bagarstugan så har jag tillverkat och satt upp spaljéer på båda sidorna om fönstret. I lådan under den ena spaljén är vår lilla grönsaksodlig med tomat, sparris och ärtskidor. Alltsammans gjordes första sommaren vi flyttade in. Tyvärr räckte virket bara till en låda så nya brädor måste införskaffas till den andra.Upptäckte något år senare att vi hade ställt lådan upp och ner så överkanten är inte så fin, men när den andra lådan är tillverkad ska jag måla alltsammans igen med Falu rödfärg.Konsolerna är fästa med klippspik och vanlig najtråd håller uppe spaljéerna.Just när man kommer runt på baksidan så har vi en stor hägg som jag lagt överblivna stenar runt. Fru Hvila Ro har sedan haft varierande planteringar där. Får ursäkta att jag inte tagit någon bild vid de mest prunkande tillfällena...Tittar man åt vänster är en av två ingångar till vår syrenberså.Vid foten av den stora granen (vi har två jättegranar på gården) ligger det ett misslyckat experiment med att gjuta smågatsten. De blev inte så bra och ligger nu som en avskiljare mot vår stora blomsterplantering. Någon vidare blomsterfotograf är jag inte så bilder får jag lägga till senare...Mer lyckat blev dock Fru Hvila Ros gjutning av fågelbadet som vi har i mitten av bersån. Tillverkat av ett rabarberblad som lades upp och ner på en sandhög och armerades med glasfiberremsor. I mitten ligger det även ett hjärta som hon har gjort.Gården är på ca. 4.600 m2 så vi får fortsätta rundturen en annan gång...
På återseende.

3 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Vilken underbar gård ni har - påminner lite om hur vår kan se ut när den är klar!

Här hittar jag nog mycket inspiration.

Hälsningar Maud

Gela sa...

Vilket underbart hus ni har. Roligt att följa och inspireras av. Får väldigt många ide´r när jag tittar in till dig. Tack för att du orkar skriva.

Herr Hvila Ro sa...

Tack Gela och lycka till med ert eget byggande. Att skriva orkar jag nog, däremot saknas det tid för att kunna skriva mer. Kanske jag ska börja med mindre men oftare inlägg... Vi får se. Ha de!