Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

onsdag, februari 10, 2010

Gering av golvsockel

Att fixa till golvsocklar i ett gammalt hus med lutande väggar är ingen lätt uppgift. Speciellt om det är höga socklar. Jag ska här försöka visa en variant av gering som använts i vårt gårdshus och som vi nu använder på de nytillverkade socklarna i prästgården.

Det är sällan socklar är tillverkade av helt plana brädor. När de torkar så börjar de bukta inåt eller utåt. Provar man att gera en sådan list märker man att snittet blir krökt. Det spelar ingen roll om man lägger listen plant eller placerar den på högkant (om man nu har en geringssåg som den överhuvudtaget får plats i).

Lösningen jag valt är att tillverka en 45-graders mall av ett hårt träslag som jag sätter fast med en tving och sågar sedan med en vanlig fogsvans.



Ett par fingrar hålls mot sågen och låt den följa mallen. Lite svårare är det åt andra hållet (om man är högerhänt) men det fungerar också .



Själva metoden går ut på att bara gera den profilerade delen längst upp på sockeln. Den nedre, raka delen sågas däremot med ett rakt snitt (jag använder en sticksåg) och kommer sedan att gå omlott i hörnen.



Börja helst med sockeln som ska sitta på en yttervägg (dessa brukar luta utåt på äldre hus). Det är då enklare att följa lutningen på den sockel som kommer att möta denna. Alternativt en vägg som sitter längst in i rummet. Denna första sockeln ska nämligen försvinna in bakom de mötande socklarna som ligger an mot denna för att glipan i hörnen ska synas som minst.



När den första sockeln är kapad kan det se ut som i bilden ovan. Det raka snitten är inte alls så noga eftersom hela denna del kommer att ligga bakom den mötande sockeln. Kvar i bilden är en liten bit av geringen som sedan skärs bort med en kniv.

Den mötande sockeln är lite svårare att få till. När den första sitter på plats (provisoriskt) så är det dennes lutning som avgöra hur både geringen och den raka kapningen ska se ut. Om det är väldigt "kurviga" lister kan man även vara tvungen att först lägga båda listerna omlott i hörnet för att se hur geringen av de båda listerna ska göras.

Framförallt gäller det att lutningen och bredden på de båda listerna vid geringsslutet hamnar där tjockleken på den andra sockeln möter den första.



I ovanstående bild är det ganska tydligt att den vänstra listen skulle ha gerats i en liten annan vinkel men det är ganska lätt att luta mallen och "sågskrapa" de sista millimetrarna. Man får helt enkelt prova på plats för att se om man lyckats någorlunda. Genom att dra en penna efter den första sockeln så kan man se hur mycket och i vilken vinkel man måste såga bort.



Det tråkigaste är att upptäcka att glipan mellan de båda socklarna är för stor och att man är tvungen att gera om den ena eller båda. Färdigkapa därför aldrig längden på sockeln förrän hörnet är helt klart. Om det gäller målade socklar så kan mycket fixas med lite linoljekitt som sedan målas över. En övermålning för att dölja skarvar och spikskallar kommer jag ändå att göra.



Dessa golvsocklar vill jag ha möjlighet att plocka bort vid behov så jag har valt att skruva fast dem. För att skruvskallarna ska bli dolda så har jag valt att försänka dessa och sedan klickat dit lite silikon. Med en liten skrapa ser man till att hålet blir helt platt och målar sedan över. Linoljefärg fäster även på detta! Nu har jag ingen aning om hur länge silikon håller sig mjukt men i matsalen är det fortfarande mjukt och går att "pilla" bort efter nu tio år.

Smala golvsocklar

För smalare socklar har man använt en annan variant. Här har man kapat av den första sockeln helt rakt i båda ändarna och satt fast den från vägg till vägg. Den mötande sockeln är sedan kapad så att den plana delen följer lutningen på den första sockeln, men bara från undersidan upp till rundningen. Den översta delen av profilen är nämligen gerad, men bara ca 30 grader.



Undersidan av den utstickande lilla delen sågas eller snickras till så att den följer profilen på den första sockeln. Det enklaste för dessa enklare lister är att bara använda en sticksåg till alltsammans.



Resultatet blir som i bilden ovan.

Det finns även ett bra knep man kan använda om man vill ha en 45 graders vinkel istället. Man behöver nämligen inte vara så noga med att snickra till undersidan av den utstickande profilen så väldigt tunt. I stället lägger man den andra listen så att den hänger på den första och drar ett pennstreck efter vinkeln. Därefter tar man ett stämjärn och hugger bort de extra millimetrarna från den första listen.

Detta knep kan även användas om det är en mer komplicerad profil. Då gerar man den andra listen 45 grader och sågar längs hela profilen. Man kan behöva använda någon typ av kontursåg för detta.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Gela sa...

Tack för tipset. Snart är vi där och skall lägga till lister. Skall komma ihåg att komma in och läsa igen då. Ha en fin fin dag/Gela

Peter o Linnea sa...

wow jag uppskattar verkligen din bra beskrivning av gerningar av lister!!
vi ska själv sätta lister, socklar o foder i vårt nybyggda timmerhus.

förhoppningsvis kommer väggarna bli raka o lodräta, men det finns INGA helt raka väggar, det har jag märkt när ja var snickarlärling ;)

/PeterJeffrey