Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

söndag, mars 16, 2008

Elinstallationen

Vi har valt att byta ut all el i huset förutom i källaren. Gamla kuloledningar och kulodosor får sitta kvar för syns skull. Den nya elcentralen placerades bakom en ny pärlspontsvägg överst i källartrappsutrymmet.


Den nya elcentralen. Automatiken för fönsterbelysningen
kontrolleras med hjälp av de röda strömbrytarna.


All fönsterbelysning kan nu styras på tid och tänds automatiskt om det är tillräckligt mörkt ute. Ett uttag är placerat bredvid fönsterbrädan vid samtliga fönster (tidigare satt det ett ojordat uttag ungefär på samma plats). Detta uttag är nu för lampor som placeras i fönstret. Dessutom är det placerat ett vanligt lamputtag i mitten ovanför varje stort fönster.


Uttag vid fönster - före och efter. Bilderna är dock från olika rum.

Strömbytare blir infällda och uttag vid golvet blir utanpåliggande. I så gott som samtliga rum blir det en dimmer plus en dubbelströmbrytare vid dörren. Om det finns ytterligare en dörr in till rummet, så finns en enkel trappströmbrytare placerad där. Placeringen av den övre eller den enda brytaren i ett rum är 140 cm över golvet (enligt gammal standard).


De nya infällda strömbrytarna. I bilden sitter
den gamla tillfälligt kvar ovanför.


Har inte lyckats hitta några strömbrytare som liknar de gamla. Det nytillverkas en del, men inte hela sortimentet av dubbeltrapp, kors, dimrar, etc. Ovanstående runda variant är det närmaste vi kommit, men då blev det med vippfunktionalitet istället för tryck.

Den innersta vippbrytaren används för att tända och släcka fönsterbelysningen. När den står i släckt läge är automatiken igång. Den automatiska tändningen och släckningen kan även kopplas bort för valfritt rum från elcentralen och då fungerar strömbrytaren som vanligt.

Den andra vippbrytaren är till för att "lägga till" taklampan till den normala, dimrade belysningen. Vi brukar kalla knappen för städbelysning. Den normala belysningen för ett rum kommer att bli vägglampor och andra mindre ljuskällor. Med dimmern tänder eller släcker man hela rummet.


Strömbrytarna i biblioteket.
Ett elrör går in till en korsströmbrytare i salen som har tre dörrar.

Alla rum har fått minst en strömbrytare vid samtliga dörrar. Där det är strömbrytare på båda sidor om samma vägg (som i bilden ovan), så görs endast åverkan på den ena väggen. I stort sett samtliga stockväggar har tidigare (mest troligast 1957) fått en 20 mm isolerskiva ytterst och det är i denna som elrören är dragna. Om rummet har två dörrar så är det draget två rör till huvudströmbrytarna vid den ena dörren och ett rör till den andra dörren.

Inga kommentarer: