Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

söndag, april 11, 2010

Köksplanering

Just nu pågår planeringen av köksrenoveringen för fullt.Vi hade tänkt att påbörja underarbetet i sommar. Alla avlopp ska dras om, ny el, bort med element och in med golvvärme. Golvplanken hoppas vi kan återanvändas. Har tjuvkikat lite under linoleum mattan och det ser ut som om golvet tidigare varit lackat. Hoppas bara att det inte är för många kapade brädor. Vid spisen har man tidigare skurit ut och lappat igen mattan så det kan ha varit en vedeldad spis tidigare. Det kommer att bli ett målat golv så vissa ersättningsplank kan vi nog ta från den övre hallen där det nu ligger litet blandade plank och byta ut hela detta golv senare. Här är ett par av ritningarna (klickbara).


Ritning vägg A (fönstervägg)

Vägg A ska få sittbänkar under det ena fönstret, med öppningsbara lock för flaskor, papper och annan sortering. Det blir en helintegrerad diskmaskin. Utdragbara breda lådor för tallrikar, glas och bestick. På väggen mellan de två fönstren blir det ett vitrinskåp. En måttanpassad diskbänk med tjock plåt och breda hoar. Vi är fortfarande osäkra om det blir en stor ho eller två fasta.


Ritning vägg B (gavelvägg)

Vägg B med spis eller inbyggnadsugn och separat induktionshäll. Ett gå-in-skafferi i vinkel i det ena hörnet. I det andra hörnet blir det en hörnkarusell. Luckor med glas överst. Lutande spiskåpa. Plats för extra ugn monterad i sidan på skafferiet.

Vägg C (ingen ritning ännu) med inbyggd kyl och frys (fullstora). Denna vägg får även en ny dörröppning in till matsalen. Vi behåller den befintliga dörren men bygger för den med det nya skafferiet. Det betyder att man kan även nå vissa skafferihyllor från matsalen och man har möjlighet att återgå till den ursprungliga planlösningen om man så önskar.
Det blir även en extern fläktmotor i ett av överskåpen som ansluts till den ursprungliga imkanalen till murstocken.

I första hand är det alltså allt grundarbete i golvet som måste göras. Tror nog att vi beställer en bil som kan suga ut allt sågspån och reglar upp golvet på nytt så att jag kan lägga glespanel för golvvärmen i rätt höjd och jag slipper då problemet med att förlägga dessa mellan golvåsarna. Eftersom köket ligger i anslutning till pannrummet i källaren så kommer inkommande varmt/kallt vatten att dras om samt att vi flyttar shunten för golvvärmen ner till pannrummet. Ska även kolla om det går att dra elementrören så att vattnet kan värmas upp av den befintliga vedeldade spisen i det ena hörnet på vägg C.

Avloppet från köket blir nog ett stort bekymmer eftersom det kommer att anslutas till den befintliga avloppsstammen. Nu går avloppsrören ner längs källarväggarna på två olika ställen och sedan ner i källargolvet.

5 kommentarer:

ela sa...

Det ser bra ut, din köksplanering. Tycker alltid att det är praktist med diskbänken fram för fönstret. Om du vill ha lite inspiration om rostfria specialdiskbänkar - kolla gärna min blogg som handlar verkligen endast om rostfria diskbänkar. Hälsningar / ela
http://neonelakitchen.blogspot.com/

Niklas Ekman sa...

Vi håller också på att planera vårt kök just nu, vårt problem är att vi har 4 dörrar och 2 fönster att ta hänsyn till :( Men era ritningar ser väldigt bra ut, lösningen med bänk framför fönster är samma som vi skall använda. Vilket program har ni använt för att göra ritningarna? Än så länge har vi ritat för hand, men ha det i datorn skulle underlätta, ännu bättre om det går att göra i 3D...

mvh

Niklas

Herr Hvila Ro sa...

Hej Niklas! En diskbänk framför ett fönster tror jag ingen direkt rekommenderar pga ev. vattenstänk men vi kommer att ha det så. Kommer dock att sätta en tjockare glasskiva i bakkant upp till det nedersta "spröjset". Ritningen är gjord i Visio (utan att nu nämna något företag). Lycka till med er egen renovering.

A House With A View sa...

Det är så intressant att följa er blogg, så fina detaljer i allt! Ni är så duktiga!
Hälsningar aka

Herr Hvila Ro sa...

Tack aka för din vänliga kommentar och lycka till med ditt egna bloggande.