Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

torsdag, september 15, 2011

Ur LED är tiden...

Kul att man har installerat förlegade dimmers i snart alla rum och att glödlampan snart är ett minne blott... Tillverkarna av lågenergilampor och dimmers verkar inte ha hunnit i fatt. De flesta av dessa lampor går inte heller att dimra.

Vi har provat ett par dimbara 20W lågenergilampor som ska upplevas som 110W. Helt klart att de lyser bra, men vilket sken... Kallt, närmast blåvitt och spöklikt ljus men efter några dagar så vänjer man sig lite. Med färgade lampskärmar kanske det blir bättre. De fungerar inte heller att dimra ned med våra dimmers till endast "glödljus".

I badrummet har vi bytt ut de fyra halogenlampor (12V, 10W) som satt i badrumsskåpet mot "varmvita" 1.5W LED-lampor. Problemet var att vi ville att dessa också skulle var dimbara precis som resten av lamporna i rummet. Vi blev då tvungna att byta ut den inbyggda transformatorn i skåpet mot en s.k LED-drivare (också en elektronisk trafo, men startar redan vid 0W).

De tidigare halogenlamporna gav ifrån sig ett varmare ljus men ljusstyrkan upplevdes som ungefär hälften jämfört med LED-lamporna. Färgtemperaturen på de nya lamporna är på 3000K (Kelvin), jämfört med glödlampans ca 2700K som ger ett varmare ljus.

För att lösa problemet med att det nya ljuset var för "kallt" så köpte jag en orange tuschpenna och färgade bara täckglasen något. Färgen var vattenlöslig och lätt att smeta ut så det gick bra att prova sig fram (det behövs nämligen inte mycket för att det ska bli för orange).


Tuschpennan - "Pure orange"

Det är svårt att fotografera olika sorters ljus, men i nedanstående bild syns det faktiskt att den högra lampan med det färgade glaset nu fått lite varmare ljus. Det finns säkert translucent färgad plastfilm/folie för att också få lite "normalare" ljus men detta fungerade för oss. Om vi nu ska köpa LED-tejp eller annan form av ljuslist till köket. Ska jag då vara tvungen att måla varenda lysdiod lite mer orange?Vi är inte nöjda med att det inte går dimra ned lika mycket som tidigare, men har sluppit problemen med blinkningar (fladder) som några verkar ha fått. Det innebär en rätt stor kostnad att byta ut dimmers, transformatorer och lampor mot lågenergivarianterna men det är väl sånt man får leva med tills utvecklingen är ikapp...

Kostnaden för bytet blev i slutänden:
4 st LED-lampor med G4-sockel = 316 kr (79 kr st)
Dimbar elektronisk trafo 0-60W = 239 kr (+ frakt 69 kr)
Orange tuschpenna = 29 kr

Totalt 653 kr, och då har jag gjort all jobbet själv. Tror inte att vi någonsin kommer att få igen investeringen på minskad elförbrukning men just badrumsskåpets halogenlampor har vi varit tvungna att byta väldigt ofta. Det hoppas jag att vi nu slipper!

Efter att ha läst igenom detta inlägg så inser jag att det blev mycket tekniskt mumbojumbo men det får ni ta...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Elenor sa...

Det är ungefär samma problem som vi också upplever. Det är svårt att få tillräckligt ljus, som inte är blåkallt.
Vi fick problem med våra ursprungliga spottar i badrumstaket. Linoljefärgen tålde inte hettan, så det blev gulbruna ringar i färgen. Taket målades om och LED-lampor, som inte blir varma, fick ersätta de gamla spottarna.

På en uteslinga vi köpte förra julen såg det "varmvita" ljuset ut som ett fyrverkeri.
Där har jag i sommar doppat varenda lampa - 800 st - i orange nagellack. Det blev betydligt bättre.

Herr Hvila Ro sa...

Hej Elenor! Jag förstår att man kan bli irriterad för mindre. Orange nagellack till 800 lampor, vilket jobb! Det är verkligen illa att det ska behövas, men de kanske dyker upp en "varmvit-som-inte-är-blåkall"-variant så småningom. Man får hoppas!

Elenor sa...

Hej!
Återkommer i ärendet!
Våra nya LED-lampor i taket höll inte måttet. De gick sönder nästan genast. Har fått löfte om att reklamera dem och få pengarna tillbaka.
Testar nu ett annat fabrikat.

Beträffande julbelysningen, så var det inte fullt så jobbigt som jag hade förväntat mig. Det gjordes under en skön sommardag. Nu är det bara att hoppas att inte lacket flagnar av, när det kommer fuktiga dagar!