Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, februari 09, 2008

Taket i föräldrasovrummet

Taket i föräldrasovrummet var tidigare pappspänt men i väldigt dåligt skick. I gästrummet på övervåningen (i den äldre delen) finns det däremot ett jättefint locktak. Att kopiera detta med "nya" bädor och få till samma utseende var från början målet. Precis som i resten av huset så är samtliga övermålade skarvar och övergångar, exempelvis mellan taklister och tak helt intakta. Dvs. färgen har inte spruckit. Senaste invändiga målningen gjordes 1957 och före detta är det målat en mängd gånger så färgen är rätt så tjock på sina ställen. Sprickor i färgen mellan varje bräda hade varit oundvikligt och att måla varje bräda för sig var inte intressant eftersom det inte längre skulle se ut som det andra taket. Så vi bestämde oss för att istället tillverka taket av återvunnen = gratis 6 mm board (masonit) i olika bredder utsågade med en sneställd kap. Dessa limmade och spikade jag sedan fast på en uppsatt board. Efter nu sex år har det inte rört sig en millimeter.


Det nya taket är uppsatt.

Runt taket satte jag fast en tredelad taklist med hålkäl och dekorlister.


Hålkälslisten snickras till.

Ventilationsrören gick tidigare längs väggen genom de tidigare garderoberna vid murstocken och ner till matsalen. Dessa rör var jag tvungen att kapa och placerade nu en ventil en bit in i rummet istället för att inte hamna mitt i taklisten.


Ventilen flyttad till rätt plats.

Jag hade en ritning att gå efter när jag gjorde delarna till taket för att exempelvis geringen vid murstocken inte skulle hamna mitt i en skarv. Penselmålade sedan hela taket fyra varv.


Detalj av det nya taket och den tredelade taklisten.

Murstocken är tillsvidare frilagd p.g.a dålig puts men utrymme har lämnats för ev. senare putsning.


Färdigt! Lampan har tidigare suttit i matsalen men den passar nog bättre här.

En annan variant av locktak finns att läsa om här

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hittade ingen lämplig mailadress att skicka till, så jag antar att det blir bäst att skriva en ursäkt här. Jag har förstått att ni tog väldigt illa upp över diskussionen som pågått på bygga hus forum. Det var aldrig min mening att ert hus skulle diskuteras på det sättet, och jag vill poängtera att jag tycker att såväl ert tak som hus är väldigt vackert om än vi har olika värdegrunder. Jag länkade hit som ett exempel på renovering jämfört med byggnadsvård, och tyvärr missuppfattades det en del. Dessvärre urartade diskussionen vilket aldrig var min mening och jag vill be om så hemskt mycket om ursäkt för det.

Maria / Konichiwa girl

Herr Hvila Ro sa...

Vi har inte följt diskussionen (förän nu) och förstår argumenten. Vi är mycket medvetna om byggnadsvård även om taket (i masonit, ej MDF) är tillverkat för att "se ut som" det gamla locktaket i gästrummet. Om det taket hade haft synliga skarvar mellan brädorna så hade jag gjort på annat sätt (har lagt till information om detta i inlägget).
Ursäkten är i alla fall godtagen.