Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

måndag, augusti 25, 2008

Badrumsrenoveringen

Badrumsstandarden var under all kritik så där bestämde vi oss ganska snabbt för att detta var prio ett. Vi ville också ha ett ganska modernt badrum med infällda spottar, vägghängd toastol, inkaklat massagebadkar, mm. Det första vi gjorde var att slå ut alla väggarna mellan de små rummen och riva stockväggen mot sovrummet.


Gamla stockväggen rivs mellan badrumsdelen och sovrummet.

Den nya väggen mellan badrummet och det som skulle bli föräldrasovrummet placerades 90 cm längre åt höger. Dessa extra centimetrar gjorde att vi fick plats med en toalettstol och en riktig duschhörna längs med den nya väggen. Under snedtaket skulle sedan ett badkar sättas in.


Nya väggen uppreglad.

När allt sågspån var borta drog rörmokaren allt vatten och avlopp.


Vatten och avlopp i nya väggen.

Tre stycken avloppsbrunnar placerades i golvet. En för dusch, en för badkar och en placerades så att en eventuell tvättmaskin kan sättas in, eller möjligtvis en liten ångbastu som vi också hade tänkt från början. Bastuplanerna ändrades sedan och är nu planerad till källaren istället.


Vatten och avlopp i golvet.

Eftersom detta rum är på övervåningen och dessutom skulle klinkras så var golvet tvungen att bli rejält stadigt. Golvbjälklaget var redan ca 40 cm tjockt med rejäla golvåsar som ligger i kors med en meters mellanrum. Mellan dessa satte jag in extra reglar med cc 30 och kottlade sedan mellan dessa. Under badkarsdelen gjorde jag dessutom ytterligare förstärkningar. När allt var isolerat så limmade och skruvade jag sedan fast glespanel för golvvärmeplåtarna.


Golvet reglas upp och förstärks.

Taket sänktes lite och gjordes rakt och anpassades även efter de två stockvarven som behölls av den föregående väggen.


Nya taknivån uppreglad.

Tidigare toastolen var placerad under snedtaket (vilket kanske var en fördel då alla även var tvungna att sitta ner för att rymmas ;-). Den nya toastolen skulle dock bli vägghängd med inbyggd cistern så den placerades nu på den nya väggen.


Avloppsröret till nya toalettstolen.

Innan golvbeläggningen skulle på plats så var den nya eldragningen redan planerad för övervåningen. Alla elrör som skulle upp på kallvinden för övervåningens belysning och de som skulle in under golvet i övre hallen för senare fortsättning var tvungna att dras fram till den nya elcentralen som är placerad i väggen överst i källartrappen.


Elrör för övervåningen och till taket för bottenvåningen.

Väggar reglades upp, isolerades och täcktes med gips. Den nya garderoben (på samma plats som den tidigare) byggdes upp och jag förberedde även för ett litet väggskåp framför avloppsstammen i hörnet.


Vy mot garderobshörnan.

Vattenburen golvvärme installerades. Föräldrasovrummet fick också sin golvvärme inlagt ungefär samtidigt som badrummet. Båda rummen är inkopplade till värmekretsfördelaren i badrumsgarderoben.


Golvvärmen på plats.

Golvgips, flytspackling, tätskikt och sedan började man kunna se ett slut trodde man. Planeringen av kaklingen har dock alltid legat och grott i bakhuvudet. Bland annat reglade jag upp den vänstra kortväggen så att avståendet mellan väggarna inte skulle innebära någon avkapad kakelplatta.


Kaklingen av väggarna påbörjad.

Eftersom vi har samma storlek på golvplattorna som på väggplattorna så skulle väggfogarna fortsätta över i golvfogarna. Det tog ungefär varje kväll i två veckors tid att rita upp diagonalmönstret på golvet innan jag blev nöjd. Det som ställde till det var att den bortre väggen där jag bara reglade upp på den befintliga givetvis inte var riktigt i vinkel. Vänstra hörnet låg två centimeter längre in. Småsaker kan tyckas som aldrig märks men när de uppritade rutorna på golvet blev en aningens skeva var jag tvungen att begripa varför.


Två sätt att möta ett hörn från diagonalen. Båda centrerade.

På kortväggen (under badkaret och i duschen) är hörnet som i ovanstående bild 1 och bakom toastolen blev hörnet som i bild 2. Allt för att fogarna skulle bli någorlunda jämnbreda. Den mörkare golvplattan går upp på väggen ca 10 cm och kan liknas vid en golvsockel runt rummet. Sockelns höjd bestämdes utifrån den färdiga höjden på det inkaklade badkaret. Runt badkaret och runt garderoben bestämde vi oss för att inte ha någon färgskillnad på sockeln mer för att dessa ska se ut som ditplacerade tingest i rummet. Sockeln får på så sätt "försvinna" in bakom badkaret.


Vy mot den nya toalettplatsen.

Vet inte om man kan säga kakling om dessa plattor. På väggarna är det samma material som på golvet, nämligen granitkeramik.


Mycket granitkeramik blev det...

Toalettstolens cistern blev inbyggd i väggen mot sovrummet. Väggen fick stockutseende genom att jag på reglarna skruvade upp fyra cm tjocka kluvna stocksidor. En platta med ditskruvade stocksidor döljer cisternen men gör att det är enkelt att inspektera vilket jag hade nytta av ett år senare. På cisternen är det gjort två små hål i kanten ovanför vattenlinjen. Vad dessa har för nytta vet jag inte men vid varje spolning blev det en liten vattenstråle riktad mot dessa hål. Jag märkte det genom att baksidan av den tillverkade luckan hade blivit lite missfärgad av vattenstänk. Man upphör aldrig att förvånas över vissa konstruktioner. Hålen är nu täckta.


Den inbyggda cisternen till toalettstolen.

Hur det färdiga badrummet blev kan man se här.

Inga kommentarer: