Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

söndag, mars 09, 2008

Renoveringen av alkoven

Alkoven på övervåningen kommer att användas som barnens första egna sovrum. All gammal och lös tapet var jag tvungen att riva ner. Skarvarna mellan isolerskivorna på väggarna förstärktes med glasfiberväv och pappspikades eftersom befintlig tapet (senaste uppsatt ca 1957) hade spruckit något på dessa ställen. Väggarna spacklades och tapetserades med en tjock "väggfix"-tapet. Var lite för optimistisk och trodde att den skulle räcka för att få en alldeles slät yta, men fick spackla ytterligare några varv för att få till grunden för den slutliga tapeten.



Lös tapet tas bort från högra väggen.

Mellan de två fönsterna på vänstra väggen satt ett element som nu togs bort för att vattenburen golvvärme ska installeras. Detta rum har vi alltid haft problem med att få riktigt varmt och när golvet togs upp så upptäcktes anledningen. Elementrören var dragna längs ytterväggen under garderoberna och detta utrymme var inte tillräckligt isolerat. För att kunna plugga igen dessa rör var jag nu även tvungen att ta upp halva golvet i det intilliggande gästrummet.


Vänstra väggen med det gamla elementet.

När ett golv på övervåningen är upptaget, så installeras alla rör för belysningselen till bottenvåningen. I alkoven skruvade jag sedan fast glespanel på kottlingar mellan golvåsarna för golvvärmeplåtarna.



Lite rör för eldragning.

Det gamla grangolvet (30 mm tjockt, 100 mm breda plank) var i bra skick och lades tillbaka. På detta golv låg det tidigare dubbla linoleummattor, men vi kommer nu att slipa det och göra ett skurgolv.



Det gamla grangolvet på väg tillbaka.

Eldragningen är ett kapitel för sig, men här visar jag ett specialfall där dragningen inte kunde gå lodrätt upp genom taket. På kallvinden gick det nämligen inte att komma längre ut mot taklutningen. En fördel med dessa isolerskivor som sitter i stort sett överallt är att de är lätta att skära spår i. Under dessa skivor är det några lager board för att rikta upp stockväggarna. På de flesta ställen sitter är det infrästa 16 mm VP-rör, men här är det flexslang som förankras, spacklas, täcks med glasfiberväv och slutspacklas.


Elrör infällda i isolerskivan - före och efter.

Under den gröna tapeten satt en väldigt fin blommig tapet och under denna satt en ljusblå tapet med vita blommor.


Den äldre tapeten till vänster och den senare till höger.

De nya tapeterna satte jag och Fru Hvila Ro upp tillsammans. Tack vare våra föräldrar som fick vara barnvakter gick det väldigt smidigt. I tidigare rum har vi använt penslar och roller för att stryka ut limmet men jag kan varmt rekommendera nedanstående verktyg. Den vänstra utstrykaren av plast för att fördela limmet jämt och den högra gummiaktiga skrapan för att stryka fast tapeterna och för att komma åt i alla hörn.


Numera oumbärliga tapetserarverktyg.

Den första våden på en ny vägg skar jag till så att mönsterpassningen så bra som möjligt fortsatte runt hörnen. Det finns ju inga raka väggar så det var rätt så trixigt att få till.


Mönsterpassning runt hörnen.

Vi är nöjda med utseendet. Ljusa och rätt så diskreta medaljonger. Det är svårt att se den slutliga nyansen eftersom det på golvet ligger en brun papp som gör att färgerna blir lite felaktiga.


Mot fönsterväggen.

Mönstret på rullarna är lite svagt gammelrosa/rödaktiga. Uppsatta ser mönstret dock lite beigt ut men det kan som sagt vara golvets fel.


Garderoberna och högra väggen.

Fru Hvila Ros föräldrar undrade om vi hade användning av ett par gamla fönsterkornisher. Dessa skulle passa perfekt i barnens sovrum och skulle kunna dölja en rullgardin i vardera fönstret.


Originalfärgen på kornischerna var lite guldaktig.

Jag var tvungen att klyva dem till rätt bredd och målade sedan om dem med vit linoljefärg. Två stycken vinkeljärn under varje kornisch håller dem på plats


Uppsatta. Ett målningsvarv kvar...


Närbild.

I alla rum byter vi ut de tidigare smala golvsocklarna mot nytillverkad 145 * 22 mm. Vi tog kontakt med ett sågverk som tillverkade profilstålet med samma utseende som golvsocklarna i gårdshuset. Vi vet inte om prästgårdens socklar hade samma profil, men utifrån märken på underliggande tapeter så ser vi att de var lika höga.


Målning pågår.


Färdigt! Golvet är såpskurat.

Hur den färdiga alkoven blev kan man läsa om här.

Hur garderoberna ser ut invändigt kan man läsa om här.

Läs mer om skurgolv här.

4 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Vilken vacker tapet!

Var kommer den ifrån?

Hälsningar Maud

Fru Hvila Ro sa...

Decor Maisons kollektion Modern Classics.

Uhngoliant sa...

Men jag menar inte att vara otrevlig men sitter den inte uppochner?

Herr Hvila Ro sa...

Jag antar att du menar tapeten...?! Inte vad vi eller tillverkaren tycker, men vi håller med om att det ibland kan vara svårt att avgöra. Finns där en blomma kan den vara planterad(=blomman uppåt), eller hängande(=blomman nedåt). I denna ser den ut att vara planterad.