Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, februari 09, 2008

Badrum

Ett av de första projekten var badrummet på övervåningen. Detta var tidigare en liten korridor med tre dörrar. Till vänster var det en liten garderob, därefter en lite större garderob, sedan en dörr in till en wc med ett litet handfat. Rakt fram var det en dörr till ett duschrum med en bidé, ett handfat och en duschkabin.



Kommoden i mahognybetsad björk.

Vi valde att slå ut samtliga väggar och göra ett mer modernt badrum - med inkaklat bubbelbad och vägghängd toastol. Försökte ändå att få till det med lite mer klassiska färger som man inte ska ledsna på direkt. Taket kläddes med 70 mm bred pärlspont, målad med vit linoljefärg. Golvet är rejält förstärkt och har vattenburen golvvärme. Avloppsrör och vattenledningar är utbytta.

Duschhörnan.

Sommaren 2010 bytte vi ut de fula plastknopparna i duschväggen mot knoppar som matchar den övriga inredningen.


Nya dörrknoppar.

Klinkerplattorna på golv och väggar är av granitkeramik. Det är väldigt hårda men gick bra att kapa med hjälp av en coromantskiva på vinkelslipen.


Bättre ljus utan blixt i kameran!

En intressant detalj på badkaret är att kakelplattorna i hörnen är gerade längs ena sidan för att fogen skulle bli snyggare och att möjliggöra en snyggare övergång till väggfogar. Inspektionsluckan var det sista på badkaret som tillverkades.


Detalj av badkarshörnet.

Dörren till badrummet kommer från bottenvåningen. Den satt tidigare in till köket och måste ha varit med om någon olycka, för båda sidor var täckta av en spikad board. Med nya glasrutor blev den som ett smycke.


Vägghängda toastolen och den "nya" dörren.

För den observante så är det olika toalock i bilden ovan och den nedan. Vi satte dit en ny 2011 sedan det förra locket fått fuktsprickor på undersidan.


Med dörrfoder ditsatta (använde samma profil som på luckor och väggskåp)
Vid toastolen placerades ett skåp i väggen. Utseendet på skåpdörren och ramen är kopierat från kommoden och tillverkad i björk. Att få till rätt nyans på betsningen var inte lätt. Efter många experiment på björkbitar kom jag dock fram till rätt nyans. Dessvärre blir detta för alltid odokumenterat. Jag har hittat tre sparade blandningar med mahogny, där jag skrivit kommentaren "röd", "brun" och "ljus", men det är i storleksordningen 2 krm per 2 dl vatten som använts. För att få till ett mer levande utseende så använde jag ett sandpapper och en stålborste för att få fram ljusare fibrer i träet. Betsningen stryks på två, tre gånger och avslutas med en silkesmatt lack.


Väggkåpet har likadana glasrutor som dörren (som reserv om någon skulle gå sönder).


Vid den stora dörren blev det väldigt svårt att få till dörrfoder och taklister. Väggen på den ena sidan av dörren (där det satt en garderob) gjorde jag ingenting åt. Garderoben skulle användas för att dölja värmekretsfördelaren till golvvärmen och byggdes om på plats. När sedan resten av väggarna blev omgjorda så blev den befinliga väggen lite smalare än de övriga. Det hade inte gjort något om nu inte taklutningen hade kommit för nära dörröppningen. Lösningen blev ett profilerat "krön" ovanför dörren som taklisten kunde avslutas i. Denna profil används även i det angränsande föräldrasovrummet vid öppningen i stockväggen.


Krångelhörnet...


Takfönstret (det finns tre stycken på övervåningen) ramades in med ett nytillverkat foder med profil efter gammal förlaga. Hela ramen är ihoplimmad och uppsatt i ett stycke. Skarvar mot taket tätades med linoljekitt.


Detalj av takfönstret.

Takfläkten sitter i en rund platta med fräst profil.


Taklampan.
Tillägg 2010-11-12: Vi har tagit många bilder men har bara publicerat en bråkdel av dessa. Ska försöka bättra mig...

Ny matta och nu vita handdukar.









5 kommentarer:

Anonym sa...

Badrummet var oxå mycket fint!!!

Anonym sa...

Hej!
Ojoj vad snyggt det blev! Vi håller på med vårt badrum i ett gammalt hus men tyvärr har vi upptäckt ett tjockt lager cement på golvet som måste bilas bort först. Under ser vi att det ligger kraftiga bjälkar och det är dessa vi ska få fram för att kunna lägga vattenburen golvvärme. Jag har en fråga: Vilen sorts skivor använde ni på golvet, spånskivor eller Minerit? Vi funderar på vanliga spårfrästa spånskivor för värmeslingorna som sedan spacklas över med våtskikt och sedan kaklas. Gips ska man ju tydligen inte använda längre enligt Boverkets regler, eller? Det är inte helt lätt att tolka alla rekomendationer som finns om vad som är säkrast när man har badrummet på övervåningen.

Lycka till med framtida byggprojekt!
Vänliga hälsningar från Maria S i Värmland!

Fru Hvila Ro sa...

Tack Maria för din kommentar. På renoveringssidan står det hur vi gjorde. Boverkets regler har dock gjorts om sedan vår renovering och på nätet finns det en mängd information om hur man bör göra idag. Tänk bara på att regla upp och kottla ordentligt så att golvet blir alldeles stumt.

Anonym sa...

Hej !
Vilket vackert hem ni har !
Jag googlar badrumsrenoveringar för jag har köpt ett gammal ruckel o nu står badrummet på tur, det ligger på vån2 o ska nu ner i källaren...
Söker eg. tips på hur man kan/ska göra med badrum i källare men alla slags tips o ideér är ju roligt..
Följer gärna Er vackra blogg ..

Vänligen <3 ingela

Anonym sa...

Helt underbar sida, skulle gärna vilja "låna" snickaren lite.... Tack för beskrivningar hur man gerar - men tyvärr så är det sååå svårt!