Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, november 12, 2011

Lusthusets utsida

Utsidan är nu i det närmaste klart. Måleriet får vänta tills nästa år (vi har ännu inte bestämt oss för vilka kulörer som ska användas). Fönster och dörr har vi fått från Fru Hvila Ros föräldrar. Det fattas fortfarande ett fönster men eftersom detta för tillfället sitter i en gammal byggnad som ska ska rivas så väntar vi tills det är klart.


"Originalglasen" med en hel del trasiga och spruckna rutor.
Det var lite jobb med att skrapa färg och skära till "nya" glasrutor men det var det värt. Själva fönsterbågarna var i toppform. Gamla glasrutor har vi samlat på under många år, men nu börjar lagret sina. Totalt 13 stycken rutor fick jag skära till. En fönsterbåge saknade hörnbeslag så där satte jag dit några som vi sparat. Fyllde dessa först med linoljekitt.


Mättat och kittat och "nya" beslag.
Båda blev renskrapades på utsidan och mättades med uppvärmd linolja innan kittningen påbörjades. Eftersom det är många små glasrutor så var det extra viktigt att kittsträngen blev så smal som möjligt. Själva spröjsen får nämligen inte se för bred ut på dessa fönster.


Målade två gånger i bruten vit linoljefärg.
Till fönsterfoder använder vi samma typ som används invändigt i prästgården. Gjorde tre ramar av dessa så de kunde sättas upp kring fönsterna i ett stycke.


Fönsterfoder spiklimmas i hörnen.
Alla foder mättades också med uppvärmd linolja innan de målades. Detsamma gällde för dörren som tidigare (i alla fall hos mina svärföräldrar) varit en innerdörr, men som nu måste tåla utomhusklimat. Ursprungsåldern våga jag inte gissa mig till. Den renskrapades eftersom färgen börjat krackelera och under färglagren så visade det sig att dörren tidigare varit mättad med linolja. Kanonvirke! En del lagningar var också gjorda med linoljekitt och såg även att den tidigare varit vänsterhängd. Man kunde även se de typiska spikmärkena av att det tidigare suttit en masonit-skiva för att täcka speglarna.


Skrapning pågår...

För att skydda dörrspegeln satte jag dit en lutande dropplist som lite regnskydd. Behöll de tidigare ek-listerna som höll fast glasrutan och täckte dessa till stor del med linoljekitt på utsidan.


Färdigskrapat och färdigoljat.

Vi fick tillsammans med denna dörr även en liknande där spegeln i nederkant är övertäckt av masonit. Kan vara bra att ha en glasruta i reserv. Lusthuset kommer nämligen den närmaste tiden att användas som lekstuga för barnen...


Nya dörren på plats. Tillsammans med en bild på extradörren.

Panelbrädor 150*25 spikade jag och min far upp. Därefter sattes den horisontella toppbrädan upp med en profilerade list i nederkant. Knutbrädorna 200*25 och 185 * 25 limmades ihop i hörnen och spikades fast med äldre klippspik. En offerplanka klövs till med lutning från huset och spikades fast i nederkanten runt om. På denna sitter det ytterligare en snedsågad bräda fram till foten på varje knut. Ett sista gruslass skottades in under huset innan elen drogs in.


Den ena fönsterväggen.
Det som saknas i ovanstående bild är ytterligare en svanhalslist som ska in under det lägre taksprånget. Det ska även dit ett annat krön ovanför fönsterna.


Färdigt för vintern.

Ett par handgjorda armaturer av koppar fick vi från mina föräldrar och dessa fick pryda vardera sida om dörren. Det gulaktiga glaset ger ifrån sig ett riktigt fint sken på kvällen.


Tänt var det här...



Lite grådaskigt November-väder i bilderna men vilket "smycke" det blev på gården.

Tillägg 2012-07-12:

Några ytterligare snickeridetaljer är nu tillverkade.



Nytt fönsterkrön med likadan profil som de mindre delarna som sitter längst upp på vardera sida om knutbrädorna.



Längst ner på varje knut satte jag fast ett par kortare brädor för att få till en lite "tyngre fot". Delarna har legat indränkta i linolja för de kommer nog att ta mest stryk. Tillverkade även en liten ram med trallbrädor för det extra steget upp till dörren.

Den extra svanhalslisten jag nämnde tidigare kommer inte längre att sättas på utsidan. Vi tyckte det blev finare med en bredare del under takutsprånget så jag har nu satt fast denna på insidan som en fin övergång till de synliga takstolarna.

Om målningsarbetet och lite annat smått och gott kan man läsa om här.

2 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Väldigt fint lusthus! Hela gården ser jättefin ut trots det gråa novemberljuset!
Det är så intressant att läsa dina kommentarer om val och utföranden i ert renoveringsarbete, eftersom vi känner igen så mycket från hur vi själva resonerat och valt.
Precis som ni har vi t. ex. samlat gammalt fönsterglas och gamla beslag, som nu sitter på olika ställen på gården. Ni gör allting så rätt!

Hos oss pågår just nu installationen av en luft/vattenvärmepump. Mycket lödande och kopplande.
I övrigt är det köket som är i fokus.
Här är några bilder från den spislösning vi slutligen valde.
https://picasaweb.google.com/109222458807469199256/Etapp9Koket

/Märit i Mariehem

Herr Hvila Ro sa...

Hej Marit och tack för din vänliga kommentar! Spislösningen som ni valde är faktiskt en av de varianter som vi tänkte oss från början. En liknande vedeldad spis har vi nämligen bevarat, men den kommer nu att hamna i bagarstugan. Eran lösning ser jättefin ut! Lycka till med ert fortsätta renoverande.