Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

fredag, september 10, 2010

Badkarsreparation

Vårt massagebadkar har vi inte kunnat använda på länge pga av några trasiga microjets. Det började redan efter något år med att en gick sönder och därefter har ytterligare tre stycken spruckit. Det gick från början att bada i karet för det höll tätt, men nu de senare åren har även bakstyckena till microjetsen lossnat så att badkaret inte längre gick att fylla.


Den trasiga modellen.

Det här har varit ett stort bekymmer eftersom några reservdelar inte gick att få tag på lokalt och just denna sort av microjets tillverkas inte heller längre (kanske lika bra), så det gällde att få tag på en variant som passade i bakstyckena. Nåväl, efter långa mejlväxlingar direkt med badkarstillverkaren så skickade de sex nya microjets av annan modell. Perfekt tänkte vi, tills jag började att skruva dem på plats... Gängorna på den nya modellen var i millimeter i stället för tum men i övrigt lika. Märkte inte detta förrän den skruvats in en bit och det började gå tungt och plötsligt slant skiftnyckeln och kromet gick sönder... :-(
Ny mejlväxling och nu fick vi hemskickat nya microjets som blivit nerfilade en bit så att de inte skulle bottna i bakstyckena. Nu var det inte det som var problemet, men det innebar dessbättre att vi hade några i reserv om det skulle bli fler missöden. Måste gå att gänga om bakstyckena eftersom de är av plast så att de nya passar tänkte jag. Så av den trasiga tillverkade jag ett litet gängverktyg.


Gängtapp...

Värmde upp en insexnyckel med varmluftspistol och tryckte sedan in den genom den runda plastdetaljen i botten på microjetsen så att plasten formade sig runt stålet. Nu kunde jag använda denna för att skapa utrymme för de extra millimetrarna jag behövde. Men hur ska jag undvika att kromet går sönder fler gånger? Eftersom de nya går så tungt att skruva in så var jag tvungen att göra ett annat verktyg...


Microjetsåtskruvningsverktyget...

Svarvade till en liten ek-stav som exakt passar det koniska hålet och använde en elektrisk kontursåg för att såga ut mittspåret tvärs över ådringen. Passade som hand i handske. Mycket silikonkladd senare så hade vi lyckats byta ut alla trasiga.


Klart för bad!

Eftersom badkaret är inkaklat så har bytet skett genom att använda inspektionsluckan. Det skulle ha underlättat om jag hade flyttat ut badkaret en bit från väggen, så de två gamla får sitta kvar tills den dag de går sönder eller att vi är tvungna att lossa badkaret för att byta ut andra saker. Ett stort tack till supportavdelningen för badkarstillverkaren. De var många som blev inblandade i detta problem, ingen nämnd ingen glömd. Vilken kundservice!!!

Barnen tackar speciellt eftersom de nu äntligen kan bada igen!

2010-12-07: De sista två microjetsen är nu också utbytta.

Inga kommentarer: