Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, september 11, 2010

Nu börjar det likna nåt...

Nu när semestern är över (och alla pappadagar) så har det hänt en del. Värmen är åter inkopplad i huset. Rörmokaren hade kvar arbetet med att dra rören till shunten för golvvärmen i pannrummet. Jag har även isolerat alla nya rör i källaren.


Nya golvvärmeshunten i pannrummet.

Jag bad rörmokaren att sätta in en ventil så att vi kan stänga av värmen till elementen på sommaren men att ändå behålla golvvärmen i exempelvis badrum. Att isolera rör var en ny erfarenhet för mig, men resultatet blev riktigt bra tycker jag. Synliga kopparrör ska vitmålas innan allt är färdigt. Någon vägg i pannrummet måste också målas om.


Golvvärmerören till kulvert för verkstaden är isolerade.

Mycket av sånt som krävs men kanske inte syns så mycket är gjort och nu har vi golvvärme i det blivande köket, centraldammsugare och el är även dragen i köksgolvet och golvet är slipat (det ska sedan målas). Vi valde även att bredda dörren från hallen in till köket och göra det lite luftigare, så det var en del trixande med att flytta några bärande reglar och väga av öppningen.
Över dörröppningen gjorde jag överljus och har fixat till sex handblåsta glas som ska dit så småningom.


Nya dörröppningen till köket från hallen. Dörrfoder ska dit.

Fönsterkarmen gjordes separat och hängdes på plats. På den tjocka avdelaren fräste jag en pärlprofil och satte upp den på sådan höjd att källardörren till vänster i bilden ovan nu kan vara helt öppen utan att blockera ingången till köket.


Närbild av överljuset.

Vilket lyft det blev för både hallen och köket. Vi gillar dessa små, men viktiga detaljer för helhetsintrycket.


Det är barnens teckningar som pryder källardörren...

I bilden ovan syns den tidigare placeringen av fallklafftablån. Den var i vägen för de nya strömbrytarna så jag klippte helt sonika av alla sladdar för vi tänkte från början placera den närmare fönstret....


Nya placeringen av fallklafftablån.

...men om jag hade räknat ut att bästa placeringen bara var fem centimeter snett ovanför den ursprungliga så hade jag behållit sladdarna. Nu har märkningen försvunnit och måste på nytt kontrollera vad som går till vad. Till skåpet gick nämligen även dörrklockan som drivs av samma transformator.


Panoramavy...

I bilden ovan (som i sin tur består av ett gäng bilder - har för dålig kamera) kan man se hur köket ser ut nu. Allt material till stommarna är från den tidigare inredningen. Till höger mot skafferiet fattas stommarna för kyl och frys som blir helt inbyggda. Vi har valt fullstora vitvaror som ska placeras i utrymmen bakom nya björkdörrar. På baksidan av dessa dörrar sitter det nämligen en liten "vinkel" som griper tag i de riktiga dörrhandtagen. Vi föll för denna detalj hos en kompis som hade stoppat in ett vanligt kylskåp inne i ett antikt skåp. En stor fördel är att vi inte behövde köpa de färdiga inbyggnadsskåpen som alltid har mindre utrymme än de fullstora.


Gå-in-skafferiet.

Skafferidelen är isolerad med fem centimeter frigolit. Det ska dit ventiler mot yttervägg för att kunna kontrollera temperaturen men något riktigt kallskafferi är vi inte ute efter för det har vi redan i matkällaren.


Skafferidörren målad ett varv.

Från Fru Hvila Ros föräldrar har vi fått två stycken pardörrar. Båda ser ut som i bilden ovan och den ena kommer att användas som skafferidörr. Det är även "bubbliga" originalglas i dörrarna vilket vi tycker om. Gångjärnen är även de av äldre modell och vi har inga passande hanar, men det behöver inte bli något stort problem. Genom att ta gångjärnen från de andra dörrarna och vända dessa (krävs lite brytande också), så kan vi nog göra så de passar ihop.


Dörröppningen mot matsalen.

Den tidigare dörren mot matsalen hamnar nu inne i skafferiet så en ny öppning är fixad. Till vänster av öppningen satt redan en befintlig regel så denna del av väggen har mest troligt haft någon form av öppning tidigare. I alla fall så består den till viss del av stockar, men även av en regelstomme med sågspånsisolering. Till höger är det uppmurat en tegelvägg en bit ut från murstocken i anslutning mot ytterligare en regel där stockväggen började. Vi ville dock ha ytterligare några decimeter vägg för att kunna placera en köpmansdisk som inte hamnar i vägen för dörröppningen. Eventuellt blir det även en smal kamin i hörnet, men det lutar nog mer åt en kakelugn i matsalen.

Väggbeklädnaden närmast murstocken blev en gipsskiva. Vi trodde att vi skulle slippa detta material i väggar sedan badrumsrenoveringen, men just här kom det faktiskt till nytta. På andra sidan väggen är det däremot en tunn plåt som ligger an mot murstocken och Tretex på denna. På den tidigare putsade tegelväggen i hörnet skilde det hela fem centimeter från golv till tak som jag först fick bila bort för att kanten på dörröppningen skulle bli rak även om hela väggen fortfarande lutar lite.


Ihoplimmning av karmbeklädnad.

Själva dörrkarmen består bara av de stående reglarna som sedan är klädda med 15 mm hyvlad panel. Två stycken 70 mm på sidorna med en 95:a på toppen. Själva bredden bestäms av bredden på de mellanlimmade klossarna. Man kan sedan anpassa dessa i öppningen med hjälp av träkilar.

I nuläget är jag frustrerad över att jag inte vågar förankra underskåpen innan vi monterat dit grytkarusellen. Lucköppningarna i hörnet misstämmer med någon centimeter och jag vill veta om grytkarusellen ändå kan ta med sig luckorna runt, så den måste beställas. Annars måste vi flytta ut underskåpen vid fönstret vilket innebär en något bredare diskbänksplåt och stenskiva.

7 kommentarer:

Sophie sa...

Så fint det blir, och ljust och luftigt, med överljusfönstret. Vi hade ett i första huset, in till städskrubben, det var en nödlösning som i slutändan blev jättebra. Det fanns ett dörrhål som var mycket högre än dörren vi ville sätta i och vi hade redan tapetserat... Mats tillverkade då ett överljusfönster likt ert och det blev så fint. Roligt att ha gjort själv också.
Kul att ert kök börjar ta form. Följer med spänning era framsteg. //Sophie

Erica sa...

Ni är så duktiga! Och jättefint blir det! Blir spännande att se slutresultatet då allt är på plats.

/Erica, Pite Byggnadsvård

Herr Hvila Ro sa...

Tack för era vänliga kommentarer!

Östervik9 sa...

Vilket jobb ni gör, och fint blir det. Kul att följa er:)
//Camilla

Herr Hvila Ro sa...

Tack Camilla, och lycka till med era egna projekt (har varit inne och kollat eran blogg. Inspirerande!).

Familjen Bertilsson sa...

Detta kommer bli riktigt fint! Ni har verkligen ett fantastiskt fint hus och en blogg som inspirerar.

Angelica och Stefan sa...

Kul att se bilder! Vi ska göra ett precis likadant skafferi i vårat kommande kök så vi kikade lite extra på det! :)
Och jättefint med överljusen ovanför dörren. Ibland är det som små detaljerna som gör mycket!