Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

fredag, februari 25, 2011

Gör om, gör rätt...

Hej, länge sedan sist...
Här är det full fart (kanske inte med renoveringen, men med minstingen som i skrivande stund nu är 7 månader). Har nu äntligen fått lite tid över till ett nytt inlägg.

Vad har hänt sedan sist i köket?

Jo, det är mycket. Kanske inte så mycket som syns men det är rätt så stora förändringar som gjorts. För det första så var skafferiet nästan klart och vi hade byggt klart stommen till de inbyggda kyl- och frysskåpen.


Den tidigare placering av kyl och frys.

Lite trixande med att få till det brutna hörnet av pärlspont. Sidan skulle senare också kläs in med pärlspont. Med stommen klar så fick man en tydligare uppfattning om hur utrymmet runt matbordet skulle upplevas. Och det var nu det första drastiska beslutet togs... Riv allt och börja om...

Det vi båda kände var att det skulle bli för trångt mellan bordet och dessa dörrar. Det hade gått, men att behöva be någon skjuta in stolen varje gång man skulle in i kylskåpet kändes fel. Nu har vi ett så pass stort kök att vi borde kunna behålla vårt runda bord och inte behöva skaffa ett smalare. Plan B fick nu tas i bruk. Denna idé har vi haft i baktanke från början men det skulle innebära en hel del extra jobb. Det innebär att vi stjäl lite utrymme från matsalen och istället fäller in skåpen i väggen mellan kök och matsal.

Började med att ta bort den tidigare stommen för att komma åt golvet. De golvplank som tidigare hamnade under stommen hade en ful generalskarv som jag inte var så nöjd med. Men i och med att denna del nu blir synlig så fick jag göra om alltsammans.


Golvplanken borttagna.

När golvet var klart sågade jag mig igenom väggen. Det som var bra här var att det var en reglad sågspånsvägg med endast en regel i mitten upp till tre stockvarv närmast taket. För att få plats för kyl/frys så behövde jag bara byta ut denna mot en något kraftigare genom att placera den nya intill, och såga bort den gamla. Nya elrör är dragna för uttag i skåpen och även mellan uttag i matrummet. En annan fördel med att ta upp denna vägg var att man nu kom åt den tidigare strömbrytaren i matsalen som satt vid dörren bakom skafferiet. Nu kunde denna strömbrytare även flyttas över till den nya dörröppningen.


Den nya placeringen av kyl/frys. Dörrar provisoriskt upphängda.

Ovanför de nya dörrarna blir det två stycken överskåp där luckorna kommer att öppnas genom att fällas uppåt. Det som ställde till det lite var att takuttaget (som tidigare gick till belysningen för överskåpen) nu hamnade precis bakom taklisten och för att komma åt detta så förlängdes VP-röret som mynnar ut i apparatdosan med en svart 20 mm flexslang (syns överst i högra hörnet i bilden ovan).

Genom matsalsväggen kommer nu baksidan på kyl/frys och dessa behövde döljas på något sätt, och där kunde vi använda vårt bruna ekskåp (som vi ändå hade tänkt att måla om).Test av höjden pågår... Originalet till höger.


Bredden på skåpet var förträffligt. Det behövde bara höjas något och göras mindre djupt. För att höja det så tillverkade jag två nya sektioner med hjälp av hyllmaterial från skåpet och några hörnbitar som pluggades och limmades på plats.


Markeringsstift för träplugg. Ett måste...

På varje sektion så tillverkade jag även en profilerad list med samma utseende som de befintliga. Alltsammans ska sedan målas vitt så jag har inte använt ek (om någon nu undrar).


Det nya överstycket.

Tog sedan bort 15 centimeter från hela baksidan så skåpet hamnar nu bara 40 cm ut i rummet. Det passar som hand i handsken mellan dörrarna. Krönet hamnar under taklisten och konturerna rundar dörrfodren elegant.


Klart för målning.

Dörrarna och lådorna blir en senare fråga. Listerna på dörrarna har sprickor som måste fixas och lådorna blir bara ca 10 cm djupa så de ska jag tillverka så att de kan tippas framåt när de öppnas i stället för att dras ut.

Nya lådor och skåpluckor tillverkade

Nu har också skåpluckorna kommit. Dörrarna till överskåpen kommer att bli jättefina med gammalt handblåst glas överst. Tillverkade i björk av ett lokalt snickeri. Speglar målas separat innan de fästs. Vi kommer att prova blanda egen äggoljetempera så nu försöker vi läsa in oss på ämnet.


De nya dörrarna till överskåpen.

Har trixat lite med placeringen av gångjärnen och infästningen av dessa. Vi kommer att återanvända våra befintliga gångjärn som vi tycker är snygga. Smala men ändå rätt så långa. Att få bort dessa fastmålade gångjärn kommer dock att kräva åtskilliga kvällsjobb. Jag har nu satt fast gångjärnen till den snedkapade luckan till fläktkåpan och insett att det inte var så enkelt att använda stämjärn i björk, men att kombinera detta med handöverfräsen funkar.


Ventilkåpan provisoriskt uppe.

Lådorna spenderade jag två kvällar att få på plats. Dessa ligger på glidskenor som automatstänger lådan försiktigt även om man kastar igen den. Skenorna hade dock inte mycket felmarginal. De var tvungna att vara helt parallella, på millimetern. Eftersom de gamla stommarna återanvändes så är inte heller sidorna helt raka, men med lite kilar och distanser så fick jag till det till slut.


Lådor på plats. Lådfronter ska dit senare.

Till höger om dessa lådor ska den integrerade diskmaskinen placeras. Lådorna kommer sedan att rymma tallrikar, glas och bestick.

Övrigt

Lite smådetaljer, som t.ex profilerade lister under överskåpen är också tillverkade. Jag använde även här en handöverfräs för att skapa en pärla i framkant. Tunna lister ska det vara, dock tillräckligt tjocka för att rymma någon dold belysning under, men vad det blir återstår att se.


Lister under överskåpen.

Den nya pärlsponten är på plats under överskåpen och det är förberett för kakling av väggen bakom spisen. På båda sidor av spisen blir det även uttag bakom ljusramplisterna och dessa är infällda i överskåpen (i den utbyggda delen till vänster om skåpöppningen ovan).

Har även trixat en del med att få till hörnkarusellen och nu när luckorna äntligen kom så var de feltillverkade, men det håller på att åtgärdas.

Vi har även bestämt oss för vilken stenskiva vi kommer att ha i köket, men det blir ett senare inlägg.

5 kommentarer:

Zanna sa...

Häpnar över den uppfinningsrikedom och händighet som råder i ert bygge =) Så spännande att följa!

Anonym sa...

Ni är så duktiga!!! Vi kommer snart förbi och kikar hur allt framskrider.
Hils fam.Trammer

Elenor sa...

Roligt att se hur det går för er! Snyggt och finurligt!
Förstår att det är svårt att få tid över för byggandet med små barn i familjen.

Vi i Björka håller på med badrummet. Locktaket är klart och det blev bra.

Pite ByggnadsvårdsErica sa...

Så fint det kommer att bli! Ni är verkligen duktiga.
Tänkte bara tipsa er om att jag startat en webbutik :-) Ni får gärna titta in och se om ni hittar något till ert nya kök :-)

Varma hälsningar Erica Pite Byggnadsvård

Anonym sa...

Blir tårögd när jag ser så snyggt allt är hos er, jag menar, inget lämnas åt slumpen. Hur har ni gjort köksstommarna... Så snyggt med infällda luckor,lister som bara sveper in luckan i stommen..
Min fru har visserligen sagt att vi har lite andra saker innan.. men drömma och planera kan man väl få göra.
Mvh johan