Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

måndag, mars 17, 2008

Trädfällning

På baksidan stod det tidigare sex stycken björkar. En hade fallit mot huset något år före vi flyttade in och skadat hängrännan lite grand. Björkarna var planterade i en halvcirkel och i mitten fanns det ett gammalt vagnshjul som agerade bord samt två stycken träbänkar. Vagnshjulet gick tyvärr inte att rädda och byttes ut mot en fyrkantig grundsten som vi hittade när vi grävde ner jordvärmeslangen.


Rester av den tidigare björkdungen.

Två år efter att vi flyttat in föll en björk mot den stora granen som syns i bilden nedan, och året efter det så föll ytterligare en mot samma gran.
Sommaren 2006 bestämde vi oss för att såga ner de kvarvarande. Det visade sig att de var rätt så ruttna invändigt.


Baksidans björkar nersågade.

Björkarna på framsidan av huset syns på ett flygfoto från 1931 och var redan då högre än själva huset. Sommaren 2007 så anlitade vi några för nersågning av sju stycken. De hade blivit utdömda året före och bestämde då att låta "proffsen" ta hand om dessa. Det är ganska trångt på framsidan och vi ville inte riskera att de skulle falla mot byggnaderna.


De gamla björkarna på framsidan - nu borta - inklusive en flaggstång...

Vad hände då...?
Jo, de fällde en björk mot flaggstången som gick av på tre ställen...
Nu är det fem stycken björkar kvar som ser friska ut. Vi kommer att återplantera vissa av träden, men se till så att de inte skymmer solen så mycket.


Hmm...

Att kapa upp och klyva alla björkarna kommer nog att ta en hel sommar. Stubbarna ska också bort och till detta jobb får vi nog skaffa en grävskopa. Det har blivit en rejäl landhöjning kring vissa av björkarna så mycket jord måste schaktas ut för att få en någorlunda jämn tomt.


En av jättestubbarna.

Vi har hittat ett bra ställe på gården där vi staplar all kapad och kluven ved.


Vedupplaget.

Ovanstående bild innehåller i stort sett bara veden från baksidans tre björkar. Hur det kommer att se ut när allt är staplat återstår att se. Vi kommer i alla fall att ha tillräckligt med ved för oöverskådlig framtid. När vi sedan får i ordning bagarstugan så kommer det nog att gå åt en hel del.


Det tar aldrig slut...


Puh...

Alltsammans är nu äntligen uppstaplat. Det tog nästan hela sommaren med tacksam hjälp från våra föräldrar.


Efter en vinter är det kvar så här mycket...Hade en del takplåt liggande så dessa använde jag till ett litet regnskydd för klyv och vedkap. På bilden ovan syns även jättevrilen jag sågade bort från en av björkarna. Funderar på att göra en gigantisk kåsa av den någon gång...

2010-02-13 Tillägg: En ny flaggstång har vi fått våra föräldrar i julklapp. Tack!

Inga kommentarer: