Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, augusti 30, 2008

Renoveringen av föräldrasovrummet

Det som skulle bli till föräldrasovrummet på övervåningen var från början ett mindre sovrum samt en angränsande alkov. Den del som skulle bli till badrum var i smalaste laget och dessutom med snedtak, så för att kunna rymma dusch och toalett valde vi att plocka ner stockväggen mellan rummen och bygga upp en ny reglad vägg en bit in i sovrummet.


Stockväggen in till badrumsdelen friläggs.

Jag var osäker på om väggen var bärande och anlitade experthjälp för att vara säker på att jag skulle kunna plocka ner den. Konstruktionen av huset är dock så att de bärande väggarna går tvärs över huset mellan långsidorna. Jag behöll ändå två stockvarv längst upp för att badrumstaket ändå skulle sänkas till denna nivå.


Den gamla väggen är nästan borta.

Det gällde att göra saker i rätt ordning. Vi ville använda duschen så länge som möjligt på övervåningen. Elementen skulle vi även vilja ha värme på. Om man ser i nedanstående bild så gick elementrören mellan det som skulle bli de två nya rummen. Rören plockades sedan bort och den vattenburna golvvärmen installerades ungefär samtidigt i badrummet och i sovrummet.


Elementrören frilagda.

Stockväggen mot alkoven skulle även bort för att göra rummet mera rymligt och när tapeterna var borttagna så upptäckte vi att det hade suttit en bredare dörröppning i denna vägg så vi tror att alkoven tidigare var indelad i två mindre kammare.


Stockväggen in till den tidigare alkoven.

Med en eldriven motorsåg sågade jag sedan bort väggen. I mitten av väggen mot alkoven var det fastspikat ett långt stålband i varje stock från tak till golv. Detta var förankrat uppe på kallvinden och hade som uppgift att "lyfta" väggen från golvet. Väggens placering är ungefär i mitten på taket i matsalen så detta band var till för att inte belasta taket för mycket. För att vara på den säkra sidan så förankrade jag nya stålband på varje sida om stocköppningen.


Väggen in till alkoven riven.

När allt rivningsarbete var gjort var det dags att bygga upp rummet igen. Golvet i den tidigare alkoven var av gran och golvet i det tidigare sovrummet var av furu. Detta hyvlades ned från 35 till 25 mm och innebar att det blev en mängd extra reglar under golvet (golvåsarna ligger på ca en meters mellanrum). I golvet går det även en mängd elrör för både sovrummet och rummen på bottenvåningen skulle få ny el. Vattenburen golvvärme installerades sedan med golvvärmeplåt på glespanel. Gran- och furuplanken varierades när det lades tillbaka.


Mycket sågspån att gräva...

Den "stora" sovrumsdörren som tidigare användes som garderobsdörr från vardagsrummet frilades. Asbeströren för ventilationen ner till matsalen togs bort.


Garderoben borttagen och sovrummets nya sovrumsdörr frilagd.

Av stockarna från väggen in till alkoven så sparades ca 4 cm av båda sidorna. Dessa användes sedan för att "klä" den nya väggen mot badrummet. En lodrät avskiljare sattes in för att längden på stockmaterialet inte räckte hela vägen. Det blev ett riktigt pusslande med det täckte väggen till slut. Mittenpartiet på stockarna har jag använt till matsalsbordet på bottenvåningen.


Den nya stockväggen in till badrummet.

Väggen mot fönstret blev upprätad. Det gjordes bl.a. för att den nya elen till fönsterbelysningen skulle dras, och dels för att längden på stockarna inte räckte. Inga andra väggar i huset kommer att bli upprätade och denna vägg är den enda som får ett infällt lamputtag för fönsterbelysningen.


Tidigare väggen lutade tolv cm från golv till tak.

Alkovens tidigare ingång blockerades och en motsvarande gå-in-garderob som redan fanns på andra sidan byggdes upp.


Nya garderoben är byggd.

När öppningen in till alkoven skulle fixas till så blev det en hel del arbete och försök med att få till önskat utseende.


Arbetet med öppningen ska påbörjas.

Vi valde att bygga en s.k. pilaster (kolonnmässigt formad väggpelare) på vardera sidan om öppningen.


Lister runt stocköppningen limmas och spikas.

Hur det färdiga sovrummet blev kan man se här.


6 kommentarer:

Vardagstugg sa...

åå vad fint! Precis så där vill jag också göra..köpa mig ett riktigt gammalt hus och renovera och bevara! Vi bor också i ett 1700-tals hus ( en av två lägenheter i huset) men eftersom vi bara hyr kan man inget göra..önskar det var vårt egna! Men det är ju helt underbart att bo på ett gammalt ställe med mycke historia.
Lycka till!
Annelie

Gårdsromantik sa...

Hjälp vad mycket jobb - men det kommer att bli så fint!

Snygga stocklister!

Kram Maud

Pallas sa...

Ååå vad ni gör fint och lägger ner mycket själ i det vackra huset! Jag tycker det är så roligt när någon tar tillvara på det gamla hantverket. Såg jag en grön heltäckningsmatta på någon bild?

Anonym sa...

Låter ni lister torka innan ni kapar dom?

Tänkte så inte geringar spricker upp senare.

Anonym sa...

När ni hade spikat klart listerna på pilastern hur gjorde ni sen? Var det spackling eller fogning och sen grundmålning och målning?

Berätta gärna steg för steg för det ser väldigt bra ut :-)

Herr Hvila Ro sa...

När listerna var färdigsågade och provisoriskt fastsatta (med dyckerts eller nålspik) så plockades allt ner. Limmade sedan och hölls på plats med tvingar och dyckerts. Därefter grundmålades alltsammans innan finjustering med spackel/linoljekitt och finslipning. Allt trä har först torkats noga (helst på plats) och shellackats. Inte den minsta lilla spricka har uppstått på nu tio år.