Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

fredag, februari 15, 2008

Inredning till verkstaden

Jag spenderade ett antal timmar hos en kompis för att svetsa ihop konsoller till verkstaden. Det var första gången jag hållit i en svets, så det kunde ha gått hur som helst. Jag blev dock helnöjd med resultatet. Sen hade jag lite för båttom med att måla dessa svarta. Efter första varvet ångrade jag mig, så nu har jag målat dem vita istället.


Linoljefärgen torkar...

Diskbänken köpte jag begagnad för 200 kr. Jättefint skick med tjock gammal plåt. Ett riktigt fynd. Har nu monterat bänkskivor och diskbänk. Vatten och avlopp är inte inkopplat ännu. Det kommer även att installeras en 15 liters varmvattenberedare under bänken.

Tillägg 2011-07-21: VA installerades hösten 2009.


Diskbänken på plats.

Arbetsbänken är 3,6 meter lång. Överskåpen är tillverkade av mestadels hyvlade 95*21 råplan.


Stommen till överskåpen på plats.

Skåpluckorna har jag fått tag på från ett rivningshus och fick anpassas innan de sattes upp. Två stycken fick kapas. Luckorna var tillverkade enligt klassikt sätt utifrån en träram med pålimmad masonit. Ganska enkla att korta av om man först kapar av ett stycke några centimeter från kanten och tar bort all masonit ifrån. När den färdiga längden är kapad kan man plocka bort lite av isoleringen (brukar vara en honeycomb av papper) och sedan limma och trycka tillbaka delen man kapade till från början. Allsammans pressas ihop.


En av skåpluckorn färdigkapad, limmad och under press.

Vissa av gångjärnen (även på de luckor som inte kapades) fick flyttas. Att sätta fast gångjärn är ett riktigt pillerjobb. Ett tips är att börja med endast en skruv i varje gångjärn. Det brukar alltid behövas lite efterjustering och har man då gjort en massa skruvhål så kan det vara svårt att dra in en ny skruv en millimeter ifrån ett befintligt hål.



Gångjärnen justeras in.

En klar fördel är att man kan ha en bra arbetsställning när gångjärnen ska på plats. Jag använde en vass kniv och ett litet stämjärn för att fälla i dessa i träet. På varje regel mellan varje öppning sitter det en bräda med gångjärn. Denna bräda kunde jag plocka ner och skruva upp mellan varje finjustering. Alla skruvar försänktes sedan och pluggades igen.


Skåpluckorna på plats. Ska målas (helst då i samma färg)...

När överskåpen över arbetsbänken var klar var det dags med skåpen över diskbänken. Dessa ville jag inte ha lika djupa. Huvudsaken var att jag fick plats med femliters målarfärgsburkar på hyllorna så det fick bli storleken. Tre stycken luckor var ursprungligen 1.25 meter höga och kapades i båda ändarna till 1,06. En lucka fick jag däremot förlänga genom att limma masonit på båda sidor om en limträbräda. Brädan satte jag träplugg i och limmade sedan ihop den med luckan.


Skåpen ovanför diskbänken på plats.

Under verkstadsbänken ville jag ha skrivbordslådor och tillverkade dessa genom att limma och skruva ihop ramar som jag delade in i olika stora fack. Det blev rätt så långa lådor så jag satte en tvärgående list som fick begränsa längden på utrymmet så att man inte behöver dra ut hela lådan för att få en överblick. Utrymmet längst in går ju även att komma åt men kommer nog inte att användas.


Fyra av de fem lådorna är klara.

Botten täcktes med sex mm. hålad masonit. Ett spår hade jag redan sågat i sidostyckena så att bottenskivan blev infälld och spikade sedan fast den med en massa dyckert. När lådorna var klara sågade jag även ett spår på vardera sida för upphängning. I spåren löper sedan några uppskruvade masonitlister. Ett tips för lådor som kärvar eller där trä ligger an mot trä är att ta ett vanligt ljus och gnida in delarna med stearin.


Lådorna på plats.

Lådfronterna satte jag sedan fast så att man kan greppa med handen under framkanten för att dra ut lådan. Några handtag kommer därför inte att behövas.


Lådorna är färdiga.

Väggarna är målade med uppvärmd järnvitriol blandad med lite sliverbets. Började först att måla med pensel men har sedan använt en vanlig vattensprejflaska. Trodde att de skulle bli helt grå efter några månader, men nu efter drygt ett år så går de mer åt det lite grönaktiga. Det blev det som fick mig att även måla dörrarna till inredningen grågrön (ca 6 procent färdigblandad grönjord till en liter vit linoljefärg).


Inredningen är färdigmålad.

Kulören på väggarna skiljer sig rätt så mycket på vissa ställen. Anledningen var att brädorna blev levererade i en hög på gräsmattan och där låg de (visserligen med en presenning över) någon månad i regnet medan jag spikade upp dessa. De understa brädorna hade sugit upp mer fukt och det blev dessa som hamnade på väggarna. Taket och loftet hade jag redan byggt. Gör nu inte så mycket i en verkstad och det blev rätt så "levande" väggar i och med detta.


Bra underbelysning är viktigt.

Jag monterade dit downlight-spottar under alla överskåp och över diskbänken sitter det även ett lysrör. Handtagen är köpta begagnade och är likadana som vi har i huset.


Diskbänkshörnan.

Samtliga ytterdörrar fick även insidan målad med samma färg. Skåpen över diskbänken innehåller målarburkar, olja, lim, etc. Penslar kommer vi att förvara i lådor under bänkskivan som inte är tillverkade i skrivande stund. Jag väntar med detta tills rörmokaren gjort sitt.


En liten hylla byggde jag sedan ovanför diskbänken.


Närbild på lådfronterna.


Maskinhörnan.

I ovanstående hörn av verkstaden monterade jag upp några öppna hyllor för elektriska handmaskiner. Hyllan som tidigare var brun fick jag av min far. Han var auktionsförättare en dag och hyllan blev osåld så han fick den. Den var byggd av massiva brädor och passade perfekt efter att jag kapat den lite. Ovansidan av hyllplanen är det enda som blev målat med den grågröna färgen. Jag kapade även upp en massa smålister som jag satte under varje hyllplan för att vi tyckte det skulle se bättre ut.


Hylldetaljer.

Till övriga handverktyg och annat smått och gott har jag tillverkat en mängd handhyvlade hyllor som också blir järnvitriolbesprutade. Hyllorna har olika hål och ursågningar för att passa de flesta verktyg. Många verktyg som exempelvis skruvmejslar, tänger, knivar, stämjärn, mm. har jag dessutom i lådorna.


Hyllorna för verktyg.

Det blev en del konsoller att tillverka. Ställer man in geringssågen på 22.5 grader blir det ett ganska bra förhållande mellan djup och höjd. Diagonalen kapar jag utan anhåll, ser bara till att följa ett ritat streck. Till den första diagonalen använde jag en vinkelhake. När man gjort en kan man sedan använda den som mall.


Totalt 18 stycken konsoller blev det och det blir säkert fler...


Stege och sop fick sin plats.


Hängande knektar och en liten låda för tvingar.


Hittade tre knektar till...


Hylla för arbetskläder.

Jag har använt spårskruv till samtliga hyllor och konsoller. Liten detalj kanske men det är väl sånt som alla lägger märke till... Eller?


Var sak på sin plats...

Tillverkade även ett litet stativ för sopsäckar...


Sopsäckstativet.

...och hur detta gjordes finns beskrivet här.