Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

söndag, februari 10, 2008

Garderober i arbetsrum

På bottenvåningen saknades det en hel del garderober. I anslutning till hallen fanns det bara en enda. Vi beslutade därför att använda en vägg i det s.k. arbetsrummet för platsbyggda garderober. Arbetsrummet ligger i direkt anslutning till hallen, så det skulle passa bra där. Med hjälp av en ritning kapades alla reglar upp, och halvt-i-halvt-spår sågades ut.


Reglar täcktes med limmad board och öppningarna skars ut med en handöverfräs.

Väggarna mot hallen skulle även vinklas mot dörröppningen. Detta utseende kommer sedan att "gå igen" i biblioteket som är rummet bredvid, men då som en inramning av ett fönster på motstående sida. Från början var det även tänkt att taket skulle försänkas och vinklas på motsvarande sätt, men detta förkastades snart. Lutningen på taket skulle innebära att utrymmet under den nya taklisten skulle se väldigt snett ut, eller att taket skulle bli väldigt skevt.


Fyra cm lutning mellan garderoberna avgjorde valet att
riva takförsänkningen (tack och lov).


Tillbaka på ruta ett...

Graderoberna består av en utdragbar låda i nedrekant där man kan placera skor och annat, samt ett inglasat utrymme med dolda "up-light"-spottar i underkant av fönstren. Garderobsdörrarna är tillverkade utifrån några gamla, som bl.a fick kapas till för att passa de nya öppningarna. Nya gångjärn fick också sättas fast.


Garderoberna på höger sida och de nya golvsocklarna är målade.

Golvsocklarna i bilderna är bara tillfälligt uppsatta. De ska senare ner ungefär en centimeter sedan linoliummattan och några lager masonit försvunnit.


Handtagen på lådorna är på plats.
Vi valde samma handtag som vi f.n. har på köksskåpen.

Vid renoveringen 1957 så spikades det upp ganska kraftiga gipsskivor i vissa tak. Gipsskivorna i arbetsrummet kommer tillsvidare att få vara kvar (taket var i rätt så dåligt skick). Den nya tredelade taklisten skulle dock ligga an mot det underliggande taket likt de övriga listerna, så gipset var tvungen att tas bort där listerna skulle sitta.


Gipset borttaget där taklisten ska sitta.




Den nya hålkälen ska passas in. De befinliga dekorlisterna sågades 45 grader.

Hålkälslisten hittade jag på ett sågverk, men dekorlisterna tillverkas inte längre.
Jag fick därför skaffa det närmaste de hade, bygga på med lite extra list och hyvlade sedan till dessa för hand.


Orginalet till höger, min nytillverkade dekorlist till vänster.


De nya listerna på plats. Kvistar förseglade med schellack.

Har fått tag på gammalt fönsterglas som nu sitter på plats. Jag tillverkade sedan spröjs enligt en profil som jag mätt och ritat upp i ett ritningsprogram. Skrev sedan ut detta på en skrivare i naturlig storlek. Hade vid tillfället ingen kontursåg eller liknande, så jag tillverkade en liten arbetsplats med en uppochnervänd sticksåg och några tvingar.


Nöden har ingen lag...


Spröjsen på plats.


Rätt så färdiga. Beslagen saknas runt nyckelhålen
eftersom de befintliga var för rostiga.




2 kommentarer:

Mikael sa...

Hej!
Följer ditt arbete med huset och spännande läsning. En fråga bara, på bild nr 6 ser det ut som att det är en målning i taket? Stämmer det? Varför inte plocka fram den, om det nu är en gammal takmålning.

Herr Hvila Ro sa...

Hej Mikael! "Takmålningen" är dessvärre bara en gammal vattenskada från ett tidigare handfat i gästrummet på övervåningen.