Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

torsdag, mars 13, 2008

Vardagsrum

Vardagsrummet på övervåningen har ett fint tak med spänd papp. Taket lutar eller bryter ner mot fönsterväggens båda hörn. Tapeten i detta rum var den enda som verkade vara utbytt sedan 1957. Underarbetet var väldigt dåligt gjort så spackling och gamla bortrivna remsor syntes igenom tapeten. Det första som gjordes åt rummet var att blockera dörren in till den tidigare alkoven. Denna alkov är nu ihopbyggd med föräldrasovrummet och bakom denna dörr är det nu en garderob med ingång från sovrummet.


Den lilla dörren in till den tidigare alkoven. Nu spårlöst borta.

Tapeter togs bort och skarvar mellan isolerskivor spacklades, förstärktes med glasfiberväv och pappspikades. Ytterligare spackling gjordes innan alla väggar till slut fick en tjockare väggfix-tapet ditlimmad.


Gammal tapet blötläggs innan den skrapas bort.

Foder till dörrar och fönster byttes ut från de tidigare smala listerna och får nu samma profil som i de äldre rummen. Dessa får sitta uppe lite provisoriskt ett bra tag för att riktigt torkas innan de målas och sätts fast mer permanent.


Nya foder sätts upp.


Grundarbetet på väggarna klart.


Dörren till den befintliga alkoven.

Vattenburen golvvärme lades in med golvvärmeplåtar på glespanel mellan golvåsarna. De två elementen togs bort. Dessa var de sista elementen som var kopplade till rören från matsalen. Ett tidigare element fanns i sovrummet och var redan borta. I samband med sovrumsrenoveringen hade jag förberett med ett löstagbart golv inne i hörnet av sovrumsgarderoben just för att kunna proppa igen dessa rör, men det visade sig vara omöjligt att komma åt skarven inne i väggen. Rören är nu istället kapade och proppade vid golvet i matsalen.


Elementet närmast sovrumsväggen.

När golvet togs bort fick jag även chansen att kontrollera en tidigare vattenskada. Anledningen till skadan var att det sitter fyra stycken kraftiga järnstänger från utsidan av husväggen fram till ungefär mitten av huset. Deras uppgift verkar vara att "hålla ihop" timmerväggarna så att de inte "faller" utåt. I alla fall så hade kondensvatten på något sätt följt en av dessa en bit in. Detta hade fixats på 1980-talet genom att byta ut virke från utsidan (under balkongen) och islolera med polyuretanskum på insidan. Jag har nu kontrollerat övriga och isolerat på samma sätt, fast betydligt mer. Jag vill inte att kylan ska ledas in via dessa järnstänger in under vårat varma golv.


Den tidigare vattenskadan.

När elementrören togs bort blev det plats för elrör och för golvvärmeslangen. Elrören till belysningen för bottenvåningen installeras alltid när ett golv är upptaget på övervåningen. Närmast ytterväggen går det ner två rör för fönsterbelysningen i salen, samt ett elrör går hela vägen från elcentralen genom ytterväggen till under balkongen. Detta är för senare belysning/infravärme på den kommande punchverandan utanför salen på bottenvåningen.


Elementet under fönstret.

De gamla golvplanken (170 mm breda, 30 mm tjocka) i gran lades sedan tillbaka, men med början från dörren och slutar nu mot fönsterväggen. Under arbetet med att lägga tillbaka golvet upptäckte jag att tre stycken plank var felvända (kärnsidan var neråt). Detta märker man genom att de skålar sig åt fel håll och att de spricker i mitten. Dessutom var det vissa som var söndersågade i och med att vattenskadan åtgärdades. Jag har varit tvungen att få nya golvplank uppsågade och det var inte det lättaste att få tag på. Vi var ute efter så bra kvalitet som möjligt. De befintliga planken har extremt tätt mellan årsringarna.


Grangolvet på väg tillbaka.

Efter många turer fram och tillbaka så har till slut vårt favoritsågverk (de som även tillverkat golvsocklar och foder) hyvlat fram jättefina plank som nu håller på att torka. Långsam, ordentlig torkning före de sätts på plats är ett måste (och speciell viktigt när det är golvvärme). Ändträet förseglas (limmas med trälim) under torkningen för att undvika torrsprickor. Det gamla golvplanken har i skrivande stund varit på plats i snart två vintrar och det har inte rört sig det minsta. Värmen har också varit perfekt i rummet så jag tror inte att det kommer att bli några problem med att golvet är så pass tjockt.


De nya golvplanken är i press under tiden de torkar.

Två månader fick de sitta i spänn. Lite åtdragning av knektarna gjordes då och då. När de sedan togs loss ändkapade jag dem och skrev in bredden på ovansidan av varje ände. Det var ett riktigt pussel att få brädor med samma bredd att passa ihop ände mot ände. Innan man kapade en bräda kontrollerade man att det fanns någon som hade samma bredd där snittet skulle läggas. Det skiljde som mest tre millimeter i bredd men det är rätt så mycket i dessa sammanhang.


Nya golvplanken på plats.

Det ligger nu bara fastkilat mot väggen och ska få ligga så ett bra tag innan jag plockar upp och fäster det för gott. Jag hoppas även att det mörknar lite så att det inte blir för stor skillnad mellan de gamla och de nya golvplanken. Golvet ska sedan slipas och eftersom vi är väldigt nöjda med skurgolvet i det intilliggande sovrummet så gör vi samma här.

Brädan mot ytterväggen ska passas in som sista moment och ligger i nedanstående bild upp och ner. Den nedre delen av dörrfodret runt balkongdörren kapades av i samma höjd som golvsocklarna för att få dit plankan. Bitarna ska sedan fästas mer permanent.


Avsågat dörrfoder.

På alla foder och platsbyggda snickerier gör jag en osynlig övermålad skarv mot väggarna precis som på alla ursprungliga foder i huset. Alla glipor och försänkta spikskallar täcks med linoljekitt före övermålning. I ytterkanten av fodren är det spikat med mestadels 60 mm spik och längs innerkanten med 35 mm dyckerts.


Närbild av dörr- och fönsterfoder.

En fördel med att "måla fast" alla foder är att man kan skära tapeten ca 5 mm från alla foder och undviker då att skära i själva fodret.


Garderoberna ommålade.


Färdigtapetserat.

Tapeterna vi valde heter Florence, Atmosfär III från Duro. Art 666-02, serie 994.
Det blev medaljongtapeter även i detta rum (alkoven har redan fått sina tapeter uppsatta),
och det är sånt man ska tänka på när man väljer tapet till intillliggande rum. Nu tycker vi inte att de är så lika varandra att det stör.


Den lilla dörren till alkoven. Stömbrytare sitter på 1.4 m.

Måste bara få dela med mig av ett misstag som jag sedan upptäckte var en ganska smart tapetseringslösning (som kanske redan är en normal lösning, jag vet inte). Det är inte så lätt att få mönsterpassningen att gå runt ett fönster. När det är tapeter som limmas kant i kant, så krävs det ju att avståndet både över och under fönstret blir rätt så exakt för att det inte ska bli en överlappning (vilket gör mindre) eller ett mellanrum mellan våderna under fönstret.

En mätning på fönstret efter det att första våden (nr 1 i bilden nedan) var uppsatt så visade det sig att våd nr 3 skulle bli ganska svår att få till. Man vill helst inte ha en lång smal del utanför fönsterfodret och mycket bortskuren tapet. Den skulle även runda en fönsterbräda och konsollen under denna så jag gruvade mig lite inför detta.Det var nu jag gjorde "misstaget" att sätta upp en tapetbit (nr 2) som jag hittade som restbit från en tidigare tapetserad vägg. Mönstret passade men det som var fel var att denna del var kapad längsefter och alltså inte lika bred som ursprunget. Märkte detta när jag skulle mäta upp nr 3 som nu helt plötsligt fick plats innanför fönsterbredden. Däremot passade inte längre mönstret kant i kant mot 2:an eftersom denna var kapad. Men två centimeter in på denna återkom mönstret igen så jag löste det med en liten överlappning.Genom att göra så blev det enkelt att sätta upp våd nr 4 och på så sätt komma runt problemet. Även under fönstret blir det bättre genom att man inte riskerar att få ett mellanrum mellan våderna. För att få kant i kant på våderna som går omlott, kan man skära igenom båda våderna och vika upp den övre våden och ta bort den bortskurna delen från undervåden.

Jag kommer nog att få användning av denna lösning på andra ställen i huset. Den går bra att använda så länge man har ett återupprepande mönster i sidled och inte ett mönster som upptar hela tapetbredden.


Hörnet med tv-skänken.

Ovanstående tv-skänk är egentillverkad.

I det ena hörnet satte jag upp två dubbla nätverksuttag. Ett uttag för telefoni och resterande för datorer. Dubbla nätverksuttag finns även inne i tv-skänken. I bilden nedan finns även ett 1-vägsuttag som är kopplat till rummets dimmer. Dessa "väggbelysningsuttag" finns på flera ställen i rummet.


Datorhörnan.

Golvsocklarna målades och sattes sedan upp. Därefter såpskurades golvet och ska med tiden bli ett klassiskt skurgolv.


Golvsocklar uppe och golvet såpskurat.


Hörnet med tv-skänken.


Fönsterväggen och dörren mot alkoven.

Kvar i detta rum är nu installation av tv/dator/ljud.
Byggande av sängsoffor. Fortsättning följer...Inga kommentarer: