Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

torsdag, augusti 28, 2008

Jordvärmeinstallationen

Sommaren 2002 grävde vi ner 600 meter kollektorslang för ytjordvärme i två slingor på tomten. På nedanstående ritning över tomten som är på ca. 4.600 m2 ser man att slingorna upptar nästan hela baksidan.


Ritning över kollektorslingorna.

Vi använde en kedjegrävare som gjorde ett en meters djupt och väldigt smalt spår i marken. Efter ungefär fem meter så körde den på en rejäl sten som tog väldigt lång tid att gräva upp. Jag hann tänka att det kommer att ta veckor att få ner slangen men detta var den enda stenen vi hittade. Det var en gammal grundsten som någon hade grävt ner för länge sedan. Efter det inledande missödet var det bara fin jordmark.


Vy från balkongen.

Vi lyckade runda alla buskar och träd så det blev minimal åverkan på tomten. Vi har inte planterat nytt gräs utan det angränsande gräset spred sig ganska snabbt och täckte spåren. På något ställe har vi dock varit tvungna att fylla på med lite extra jord.


Grävning runt den tidigare björkdungen (björkarna är nu fällda).

Borrade fyra stycken hål i väggen in till pannrummet och murade in plaströr som kollektorslangen gick in genom. Slangarna är islolerade där de går närmare än en meter ifrån varandra. Avslutade genom att spruta polyuretanskum runt slangarna närmast väggen.


Genom källarväggen in till pannrummet.

Minskade vår årsförbrukning från första årets 41000 kWh till 19500 kWh året efter.
Hela investeringen är med andra ord nu intjänad.

Inga kommentarer: