Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, januari 23, 2010

Skurgolv

Vi har valt att göra skurgolv på övervåningen. Mycket för att brädorna och planken är av så pass fin kvalité. Tätt mellan årsringarna vilket gör att de blir hårda och inte rör sig så mycket. De var redan grovslipade under linoleummattorna men slipades om efter det att golvvärmen kopplats in och de skruvats tillbaka. De bästa skurgolven får man genom att hyvla ytan, men det blir även bra om man använder så fint slippapper som möjligt i slutslipningen.
Innan den sista slipningen blötlade jag även alltsammans för att fibrerna skulle ställa sig.

Föräldrasovrummet var det första rummet vi gjorde om och det golvet har nu blivit riktigt hårt. Alla golv kommer att mörkna lite, men för att undvika att de blir grå så måste man använda riktigt kallt vatten. Ett grangolv blir dock alltid ljusare än furugolv, mycket för att kärnvirket i tallen redan är lite rödbrunt.

Man ska även tänka på att det är rätt mycket vatten som används. Om det är glest mellan planken eller att sponten saknas på vissa ställen, så kommer vatten att rinna ner under golvet. De mesta hamnar nu på golvvärmeplåtarna och kommer snabbt att torka upp, men saknas detta så bör man även ha en isolering som tål lite vatten. Sågspån är optimalt.


Nyskurat grangolv i alkoven.

Grangolv 100 * 32 mm. På det här golvet hade man spikat en masonitskiva och på skivan dubbla linoleummattor. Limmet i skarvarna var ett brunaktigt klet som vi trodde skulle vara svårt att slipa bort, men det visade sig senare att det var inga problem.


Nyskrurat grangolv i vardagsrummet.

Grangolv 185 * 32 mm. Även detta golv var täckt av masonitskivor med linoleummatta ovanpå.
Spikat med nubb var tionde centimeter. Man måste vara noga med att få upp alla spik men spikhålen är däremot inga större problem. Med vatten så sväller de igen och blir i det närmaste osynliga. Det största problemet var dock att några brädor var felvända och skålade sig. De hade även spruckit längs mitten på vissa ställen så med hjälp av ett litet sågverk fick jag specialbeställa likadana brädor. De nya brädorna är fortfarande lite ljusare men det kommer att jämna ut sig med åren.

Det är annars väldigt enkelt att underhålla golven. Räcker med att skura ordentligt en gång per år (i början blir det nog lite oftare) och så här gör vi:

Steg 1: Blötlägg

Blöt golvet med kallt vatten. En fördel med att göra detta på vintern är att man kan slänga i lite snö i vattnet för att få det riktigt iskallt.
Steg 2: Skura

En fet golvsåpa (linoljesåpa) används. Blandas i kallt vatten (ungefär 2 dl såpa till 10 liter vatten). Borsta med skurborste på skaft i brädernas längdriktning och bara på redan blötlagt golv.
Steg 3: Skölj

Nu ska allt såpvatten upp. Rent kallt vatten (bytes ofta) och en "urpressare" för skurmoppen fungerar bra.

De ställen där det blir mest smuts är vid vissa passager som t.ex vid dörröppningar. Ett tips är att lägga ut mattor där man går mest. I vardagsrummet kommer vi även att lägga ut en tåligare duk under soffbordets matta. Ett utspillt "saftglas" så här i början skulle inte vara roligt.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det blev jättebra i båda rummen! Kul med bilder och anvisningar om hur det går till :-) Keep up the good work!

Gela sa...

Vad roligt, vi har nyss också skurat våra golv uppe. Lite jobb men blir så bra. Ha en fin fin dag/Gela

Elenor sa...

Vi har precis såpskurat det nylagda golvet i vardagsrummet, den s.k. "stuan" i vår skånelänga.
Vi har gjort ungefär som du beskriver och funderar nu på att polera litet med en polermaskin och så såpskura igen, för att få en så hård yta som möjligt. Läste det tipset på nätet.
Golvet blev fint i alla fall, men jag har inte märkt om det blivit någon hårdare yta! Det är breda topp-rot bräder av furu.

Bra idé att lägga något vattentåligt under mattan vid soffgruppen!

Trevligt att följa bloggen, vi har samma funderingar i många saker.
Här är vårt senaste bildalbum:
http://picasaweb.google.com/Mariehem2/Etapp8BoningshusetRenoveras#

/Märit

Herr Hvila Ro sa...

Hej Märit! Jag har varit inne och kikat på era bilder. Ser väldigt bra ut. Jättesnygga furugolv! Kanske man kan snabba på hårdheten med polermaskin, jag vet inte, men det blir i alla fall mycket skurande för att få till det. Det är bara vårt föräldrasovrum som än så länge känns riktigt lent men vem har bråttom...