Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, februari 16, 2008

Pannrum

Sommaren 2002 grävde vi ner 600 meter kollektorslang för ytjordvärme på tomten. Dessa är uppdelade på två slingor à 300 meter. Det var vattenburna radiatorer i hela huset och en elkassett från 1975 användes för uppvärmning. Det fanns även en gammal kombipanna olja/ved som aldrig var använd de senaste 25 åren. Vi installerade en ny värmepump med inbyggd elpatron samt en ny ackumulatortank. Den gamla elkassetten kopplades även in som reserv.


I detta hörn stod tidigare den gamla kombipannan.

Uppvärmningen av pannrummet fixades tidigare p.g.a värmeläckaget från alla rör, men vi bestämde oss för att installera golvvärme under nya klinkerplattor. El eller vattenburen var då frågan. Efter mycket letande och frågande så fick vi dock beskedet: El vid renovering och vattenburen golvvärme vid nybyggnation.


Mitt första klinkerprojekt.
30 cm * 30 cm plattor lagt omlott, samt en 10 cm hög golvsockel.


Elslingan är på 900 Watt. Nu i efterhand litar jag inte på de kalkylerade siffrorna. Golvvärmeinstallationen i pannrummet med allt flytspackel blev i slutändan mycket dyrare än installationen i verkstaden som är tre gånger så stor. Golvet blev dock varmt och skönt, men den enda "fördelen" med elslingor, som jag ser det, är bygghöjden.


Vid denna vägg stod tidigare två stycken 500 liters oljetankar.

Vi har alltid haft ett relativt varmt källargolv, men om klickerplattor ska dit så måste golvvärme under. När tiden för renoveringen av källaren kommer, ska jag lägga på isolerplattor och gjuta in vattenburna värmeslingor. Det är full takhöjd i källaren, så det borde inte bli något problem med att dörröppningar måste förändras. Ovanför vissa dörrar går det dock ett ventilationsrör som man kan se i nedanstående bild.


Golvvärmegivarna till alla rum placerade på ett ställe.

Ytterväggen bakom de tidigare oljetankarna var i dåligt skick, samt hade några genomgående rör för påfyllning. Den fick även ytterligare hål i samband med jordvärmedragningen, så jag lade på en helt ny puts. Väggar och tak målades sedan med vit silikatfärg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Har hittat till din blogg, helt underbar. Länkar t.o.m till den från min blogg.
Det jag tänkte på e det att du sa "el-golvvärme vid renovering å vatten-golvvärme vid nybyggnation". Det borde väl gå att få in vatten-golvvärme i ett redan byggt utrymme eller vad e haken? Hur mkt bygger det på höjden? Ifall du inte kan svara kanske du kan hänvisa mej till en hemsida.
Tack
//Tezz

Fru Hvila Ro sa...

Hej Tezz! Som jag skrev var detta bara rådet som vi fick. Det går givetvis att lägga in vattenburen golvvärme ovanpå eller i källargolvet. Saknas isolering under källargolvet kan man lägga isolerplattor och gjuta en tunn platta så det bygger ungefär 12 cm till färdigt klinkergolv.