Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

tisdag, maj 25, 2010

Vad är det som händer?

Vi fortsätter enligt planerna med köksrenoveringen. Det första delmålet är att få bort sågspånet under golvet innan semestertiderna börjar. Vi vill få hit rörmokare som kan fixa bort elementen och ta bort vissa elementrör, flytta golvvärmeshunten ner till pannrummet (är nu provisoriskt uppsatt i hallgarderoben), ta bort vattenrör/avlopp från köket ner till tvättrummet, dra vatten till den nya diskbänksplaceringen samt koppla nya avloppsrör till avloppsstammen (som också ska bytas ut).
Har jag glömt något? Vet nog först när sågspånet är borta hur mycket av detta som jag kan tänka mig göra själv. Det ska dessutom dras ny el i golvet och rör för centraldammsugaren.

Vad har hänt sedan sist?

Pärlsponten som fanns bakom masonit på gavelväggen har plockats fram och "fixats till". Detta blir till synlig vägg bakom överskåpen (som inte har någon baksida) och även inne i det nya gå-in-skafferiet.


Pärlspont som endast satt som grund för masoniten.

Ventilationsröret (asbest) från det tidigare skafferiet har tagits bort. Hålet täcktes med ny panel på utsidan och utrymmet fylldes med polyuretanskum. Hålet på insidan är täckt med ny pärlspont (vitt i bilden ovan).


Bakom panelen kan man även skymta en igenspikad dörröppning.

Tre hela brädor fick bytas ut då det tidigare var utsågat för ett metallrör mellan två apparatdosor. Nya dosor är ditsatta och VP-rör är nu dragna bakom panelen.


Panelen grunmålad. Masoniten kommer att vara kvar bakom underskåpen.

Jag satte även upp ny pärlspont mellan fönsterna där det också ska upp ett överskåp utan baksida.


Nya fönsterfoder provisoriskt på plats och grundmålade.

Taket med masonit och glasfiberväv rycktes ner. Egentillverkat locktak ska upp och underbrädorna är nu fastspikade på de befintliga spontade brädorna som någon tidigare riktat upp taket med. Det ursprungliga taket var det dock inte mycket kvar av. Själva locken är klara men ska handhyvlas före målning.


Halva taket är uppsatt och grundmålat.

Det kommer att bli ett senare inlägg där jag i detalj beskriver tillverkningen av locktaket.

Golvet var nästa projekt. Under linoleummattan och mer masonit så fanns det ett lackat trägolv.


Köksgolvet.

De flesta planken ska tillbaka. I skafferihörnan måste det dit nya plank eftersom de var kapade efter en fris som löpte efter hela gavelväggen. Det blir även ett utrymme där den tidigare spisen stod som måste täckas, men vi har en del plank i golvet i övre hallen som kan användas för detta. Golvet i övre hallen består nämligen till hälften av dessa 100 mm breda plank och resterande 180 mm plank. Dit ska vi senare beställa nya breda plank, men i köket där golvet ska målas tycker vi inte att det är lika viktigt med breda plank.


Golvplanken upptagna.

Har även skruvat bort sidoplåtarna på den vedeldade spisen. Vi är intresserade om det går att värma upp elementvattnet med denna. Ett elementrör verkar vara ingjutet i golvet, men själva spisen ger inte från sig så mycket värme neråt. Kanske rörmokarna eller någon annan har någon idé?


Den vedeldade spisen.

Nu väntar ett av de värre projekten - att skotta sågspån. Det är dock inte lika mycket som jag trodde. Ungefär 17 cm ner till källartaket, men det dammar så in i norden... Sågspånet ska förvaras för att sedan hällas tillbaka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Intressant att följa din blogg och hur ert projekt fortskrider. En kort fråga, har du några bra tips om hur man på ett bra sätt byter ut och lappar skadad pärlspont? Såg på dina bilder att du har lappat och lagat en hel del. Jag har själv en massa ställen i vår kåk där pärlsponten behövs lagas efter eldragningar.

Mvh
Mikael

Herr Hvila Ro sa...

Hej Mikael! Detta beror nog mycket från fall till fall. Nu hade jag turen att ha ny likadan pärlspont som jag kunde såga delar ifrån för att limma igen skador. Att byta ut en hel bräda kräver också att man tar bort den bakre delen av sponten. Lycka till!