Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, maj 08, 2010

Demonteringen fortsätter

Köket har tidigare haft två diskbänkar. En mindre med en ho vid spisen och en större på gavelväggen rakt fram i köket. Gavelväggen kommer efter renoveringen att få häll och ugn i mitten. Vi kommer att låta tillverka en ny diskbänksplåt av samma tjocka plåt som de tidigare. Den kommer sedan att placeras under det högra fönstret.


Stora diskbänken.

Överskåpen är nu nerplockade och stommarna kommer att återanvändas vid uppbyggnaden. Vi måttbeställer däremot nya luckor i björk i stället för de gamla masonitluckorna. Det är inga större fel på luckorna annat än att det är lite slagmärken efter själva låsanordningen som den motstående dörren slagit i vid stängning.


Överskåpen nedmonterade.

Lite krångligt att få bort överskåpen eftersom de satt inkilade mellan fönsterväggen och högskåpen till höger. Började med att såga av alla spikar som satt fast i taket bakom taklisten. Det gick sedan att få bort överdelen där kylskåpet suttit. På så sätt kunde jag komma åt att flytta det tidigare skafferiskåpet med dubbeldörrar åt höger för att på så sätt kunna bryta loss överskåpen från väggen. Alla fem delar sitter ihop (två dubbelskåp och ett enkelskåp) och alltsammans kunde lyftas ner i ett stycke.


Den stora diskbänken med tre hoar.

Diskbänken fick vi vänta ett tag med att ta bort tills vi kunde plugga igen vattenledningarna. När detta var gjort kunde vi lossa den men har fortfarande kvar ett bekymmer med att det sitter en kran för den minsta hon inbyggd i väggen. Den kommer jag inte åt att plugga ännu och den håller även fast den stora plåten som sitter på väggen.


Tidigare högskåpen med skafferiskåp till vänster och en garderob till höger.

Trodde att jag kunde få ut högskåpen i ett stycke, men eftersom de var byggda på plats så gick det inte att tippa omkull dem pga att de gick nästan upp till taket. Även utan sockel så var de för höga. Nu var ju inte detta ett så stort bekymmer för det är framförallt hyllplanen och sidostyckena vi vill spara så vi fick slå isär alltsammans.


Högskåpen nedmonterade.

När väggen var framtagen så såg jag bakom masoniten att alltsammans är täckt med pärlspont. Masoniten ska bort och pärlsponten kommer att få bli den nya väggen bakom överskåpen eftersom dessa saknar baksida. De nya luckorna ska få glasrutor överst så att man kommer att kunna se väggen även när luckorna är stängda.


Överskåpen ovanför den andra diskbänken medmonterade.
Den lilla diskbänken är i skrivande stund fortfarande kvar. Det har varit perfekt att ha tillgång till vatten så nära spisen, men placeringen av själva vattenhon ställde till det eftersom det inte fanns någon direkt avställningsyta närmast spisen. Bakom fläktskåpet och ett litet kryddskåp som satt i hörnet ser man hur tak och väggfärgen tidigare såg ut. Grönblåaktiga väggar och gulaktigt tak.


Närbild på de tidigare färgerna.

Vi hade för avsikt att dra spirorör med en extern fläktmotor hela vägen från den nya spisen och in i murstocken på samma ställe som tidigare. Nu har vi hört med sotaren och det går bra att dra imkanalen direkt ut genom gavelväggen vilket nog blir både bättre och enklare. På utsidan sätts det istället upp en "fågelholk" i metall med kallrasskydd. En bygganmälan och kvalitetsansvarig krävs dock. Vi kommer istället att ansluta en mindre fläkt till det befintliga hålet ovanför den vedeldade spisen i hörnet.


Två stycken tvåöringar funna.

Det verkar vara mer regel än undantag att man placerade en liten peng när man tidigare byggde om. Ovanstående har jag hittat i köket. Den första från 1947 bakom överskåpet vid spisen och den andra från 1969 under linoleummattan vid det vänstra fönstret.

1 kommentar:

Gela sa...

Härligt att hitta små skatter när man håller på. Ha en fin kväll/Gela