Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

söndag, september 23, 2012

Skafferiet i köket

Skafferiet är nu så gott som klart. Det ska dit lite golvsocklar, en ventil och annat smått och gott. Börjar med en äldre bild som visar hur det såg ut efter borttagningen av de gamla köksskåpen. I hörnet där det nya "gå in skafferiet" skulle placeras fanns en pärlspontsvägg som tidigare var klädd med masonit. Pärlsponten gick tyvärr inte runt hörnet men det som gick att spara skulle fixas till. Vi behöll även den gamla dörröppningen till matsalen men den sitter nu inne i skafferiet så en ny ingång från köket till matsalen är gjord.Skafferihörnan.

Fick slipa och spackla en hel del innan målning. Tre brädor fick bytas ut för att nya elrör skulle dras mellan apparatdosorna vid golv och tak. Uttag och belysning i skafferiet plus ett uttag vid det ena fönstret delar på en säkring.Skafferidörren genomgår en totalrenovering.

Storleken på skafferiet anpassades efter en gammal dörr vi fått av mina svärföräldrar och att en inbyggd kyl och frys skulle rymmas på väggen bredvid.Stommen på plats och isolerad.

Stommarna till väggarna tillverkades av 50*50 regelvirke och isolerades med frigolit. På reglarna spikades sedan likadan pärlspont som originalet. Gångjärnen till dörren saknade hanar och hittade inga som passade men som tur var har vi faktiskt en likadan dörr fast vänsterhängd. Så från denna kunde jag ta gångjärnen, vända dem upp och ner, och sedan sätta dit en ny rundstav som "tapp".Dörrfoder sätts upp.

De invändiga hyllorna tillverkades sedan. Alla hyllplan skulle få en profilerad kant och vissa hyllor skulle vara bredare än andra. Sex stycken är också ihopgerade runt hörnet så det var lite jobb att få till.


Mera målning pågår...

De är tillverkade av 120 mm breda planhyvlade brädor. Vi hade planer på att ha fler mindre djupa hyllor så man får överblick i skafferiet. Mot väggen som blev tapetserad är det ungefär 3 cm mellanrum så de flesta hyllorna blev ungefär 15 cm djupa.


Hyllfästen.

För att fästa hyllorna fick jag tillverka totalt 38 stycken fästen. (Jo, jag vet att det i bilden ovan "bara" är 37 stycken - hade nämligen tappat bort en vid målningstillfället ... ;-))


Hyllfästen monterade.

En massa finjusteringar hit och dit fick göras innan tapetseringen för att kunna få hyllplanen på plats sedan fästena var uppsatta. Hade lite problem med att hörnet inte heller var 90 grader men det börjar jag bli van vid....


Vy från matsalen.

Fotot ovan är taget från matsalen och hela den gamla dörröppningen täcks också med hyllor och dessa är löstagbara. Lämnade ett lite större utrymme i bänkhöjd så att man kan få ett litet serveringsutrymme mellan kök och matsal om vi nu vill.


Invändigt.

För den intresserade så kan jag nämna att det är samma tapet som vi satte upp på köksväggen mot hallen.Invändigt uppifrån sett.

Belysningen styrs med en "rörelsevakt" som tänder ljuset direkt man kliver in i skafferiet.Närbild på hyllprofil.

Utrymmet mellan hyllorna är beräknade utifrån en mängd olika skafferivaror. Allt mellan höjden på olika flaskor och flingpaket ner till olika typer av konservburkar.


Färdigt.

Sista bilden visar hur skafferiet ser ut utvändigt. Dörren och all pärlspont i köket är målad med "hemmablandad" ljusgrå linoljefärg.

2013-08-31 Tillägg:


Golv och golvsocklar på plats.

Efter många om och men blev det till slut ekparkett (s.k "klickgolv") i skafferiet. Golvsocklarna är likadana som (så småningom kommer att sättas) i resten av huset.


Köket i övrigt är nu också färdigt.

Det ska dit en spetsgardin i skafferifönstret senare...

Inga kommentarer: