Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

torsdag, september 20, 2012

Före-bilder på köket

I skrivande stund är köket i stort sett klart för det stora målningsarbetet med köksluckor, stommar och golv.
Vi kommer att blanda egen äggoljetempera och har beställt pigment och linolja. Nu ska vi bara få tag på fina ägg för bästa resultat. Har hittat en del gamla bilder (inskannade från bilder med en gammal analog kamera) så jag tänkte att det skulle vara bra att även dokumentera detta nu när man börjar se ett slut på köksrenoveringen.

Köket var det vi reagerade mest på när vi flyttade in. Anskrämliga orange-gröna skåp med matchande tapeter, men man vande sig med tiden och senare tyckte vi faktiskt om det. Prästen som bodde i huset före oss blev erbjuden en totalrenovering av köket men tackade nej. Det känns väldigt bra att de gedigna platsbyggda stommarna får vara kvar.


Bänkskivan mot fönsterväggen.

Ursäkta röran men korten är tagna just efter det vi flyttade in den 1:a januari 2002.


Ett högskåp mellan fönsterna upp till taket.

Det som verkligen har varit uppskattat var de dubbla diskbänkarna men vi visste inte när vi flyttade in var spisen och vatten/avlopp till slut skulle hamna, så de var till slut tvungna att ersättas.


Stora diskbänken.

Tillgång till vatten vid spisen är guld värt men det var för liten avställningsyta just vid spisen. I hörnet vid spisen var en gammal vedeldad spis med två plattor. Vi försökte behålla den för inkoppling på värmesystemet men det visade sig sedan att den inte var konstruerad för detta och att rören vi helst ville komma åt ligger under matsalsgolvet. I matsalen har vi däremot möjligheten att installera en kakelugn som kan fixa detta.


Lilla diskbänken mot spisen.

Det har varit mycket funderingar på var den nya spisen skulle placeras och om man skulle behöva koppla imkanalen till murstocken.Dörr mot matsal.

Dörren till matsalen har också vållat stora bekymmer. Sparas eller flyttas? Vi ville få plats med ett större skafferi och en fullstor kyl och frys. Vi har däremot aldrig ens funderat på att göra om husets karolinska planlösning genom att ta bort väggen mellan kök och matsal eller på annat sätt "modernisera" planlösningen.Skåpet intill halldörren.

Till vänster innanför dörren (från hallen sett) satt ovanstående skåp. På väggen bredvid skåpet sitter det en ganska rolig sak. En fallklafftablå som är kopplade till tryckknappar i sex av rummen. Från exempelvis arbetsrummet kan man trycka på en liten knapp och då ringer det i köket samtidigt som siffran 3 visas.

Inga kommentarer: