Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

söndag, januari 06, 2013

Om äggoljetempera

Jag har nu målat kökets köksluckor och stommar med äggoljetempera. En väldigt slitstark målarfärg som vi tidigare bara hört talas om men aldrig provat. Vi tänkte först beställa hem färdigblandad färg men efter att ha letat information och tips så ska jag här försöka dela med mig av mina erfarenheter av egenblandad äggoljetempera.

I början var vi ute efter en lite bruten vit färg till köksskåpen och de vanligaste rekommendationerna man hittar är att först grunda med Zink-vit äggoljetempera. Detta är nog bra för utsatta ytor utomhus eftersom Zink är bra att förhindra mögelpåväxt. Ännu bättre är nog Bly-vitt, men detta pigment går knappt att få tag på längre. Titan-vitt är däremot väldigt täckande och är även det pigment som används i de vita linoljefärgerna även om vissa butiker också har både Zink och Titan sammanblandade.

Ett bra recept på en vit färg var också svårt att få tag på. Mycket på grund av att pigmenten väger olika och många väljer andra kulörer än vitt. Kanske förståeligt eftersom vitt alltid har en tendens att gulna. Nu vet jag inte hur mycket vår blandning kommer att förändras med åren men än så länge har jag bara positiva erfarenheter av äggoljetemperan.

Här kommer mitt recept till ca 1 liter vit äggoljetempera

  • 5 hela ägg.
  • Samma mängd (inte vikt) kokt linolja. 
  • 291 gram vatten.
  • 364 gram Titanvitt pigment.

Nu är vår vita färg i köket lite nergråad (ytterst, ytterst lite...) så pigmentsblandningen blev 352 gram Titanvit + 12 gram Blygrå. 


Hur kommer man då fram till dessa siffror?

Jo, man börjar med att käka en hel del pyttipanna och varmkorv...
Skämt å sido. Några bra glasburkar behövs. Rekommenderar de stora rödbetsburkarna och gurkburkarna. Även de något mindre med stor öppning går bra. Här beskrivs alla steg:

1. Knäck 5 stycken ekologiska ägg i en glasburk. Observera att dessa måste vara nyinköpta och kontrollera även sista förbrukningsdag. Den färdigblandade färgen ska förvaras i kylskåp och bör användas före äggens sista förbrukningsdag.Burkar med ägg, linolja, vatten + pigment

2. Häll upp samma mängd vatten i en glasburk bredvid och samma mängd kokt kallpressad linolja i ytterligare en burk. Ha en bra våg tillhanda och väg vattnet för den vikten kommer sedan att vara grunden för vikten av det pigment som kommer att tillsättas. Mitt vatten vägde 291 gram.

Olika pigment både väger och täcker olika men för en riktigt bra täckande Titanvit färg räcker det med att pigmentet väger 1.25 gånger mer än vattnet. Så: 291 gram vatten gånger 1.25 = 363.75 (avrundat till 364 gram pigment).

3. Blanda pigmentet med vattnet. Denna burk skakas och kan med fördel blandas ihop dagen/dagarna före alltsammans ska blandas. Skaka och vänd burken då och då eftersom de tyngre pigmenten har lätt för att hamna i botten.


Temperan blandad, på väg att silas.

4. Oljan ska före målningen först blandas i äggen. Börja med att blanda äggen ett par sekunder med en mixerstav. Häll sedan oljan i äggblandningen medan mixern körs. En för liten burk rymmer kanske inte både mixerstav och all olja men då är det bara att dra upp mixerstaven, hälla i resterande olja och skaka burken.


Pigmentet blandad med temperan.

5. Häll äggoljeblandningen (helst genom en nylonstrumpa) till en enlitersburk. Rör sedan ner vattenpigmentsblandningen i temperan och sätt på locket och skaka den färdiga färgen.

Klart för målning! Efter rengöring av alla behållare och eventuella strumpor....

Kan nämna att jag har köpt nya ägg till i stort sett varje liter färg jag blandat men 291 + 364 är fortfarande de siffror jag använder när jag blandar vattnet + pigment även om äggen mycket väl kan väga lite olika. Man kan nog ta siffrorna med en nypa salt...
När dagen för målningen kommer så knäcker jag nämligen bara de fem äggen och häller upp samma mängd olja i en burk bredvid.

Du behöver inte heller vara så noga med att sila äggoljeblandningen. Är det bra ägg (och utan en massa äggskal i smeten) så fungerar det perfekt. Allt blandas ihop efter lite burkskakning. Stoppa bara inte ner mixerstaven i den färdiga färgen!

Hur är färgen då?


Det finns många positiva ord att nämna, men jag ska försöka hålla mig lite neutral (om det går).
Den är väldigt lättstruken. Täcker otroligt bra. Skillnaden mot vanlig linoljefärg (där man måste arbeta in färgen hela tiden) är att det går mycket fortare att måla. Den måste fortfarande målas tunt men är även lätt att efterdra där det blivit för mycket färg. Har ytterst lite rinningstendenser även om man inte målat någorlunda jämt. Penslarna är lätta att få rena med varmt vatten och såpa.

Nackdelarna är att det är lång torktid (räkna med 3 - 4 dagar mellan varven). Är det dessutom mörkt (märkte detta efter första varvet på insidan av en skåpdörr som blev stängd) så blev den inte torr ens efter fem dagar. Första varvet är viktigast att få riktigt torrt eftersom ytorna bör slipas med ett fint slippapper (180) innan nästa varv. Nu har jag haft tänt i köket under hela målningstiden eftersom det är vinter och solen inte är uppe många timmar men målning sommartid är nog att föredra. Att det är en färskvara innebär också att man måste ha färgen i kylskåpet och ha koll på sista förbrukningsdag.

Efterbehandling

Färgen är halvmatt från början men kan poleras efter ca tre veckor för att få upp glansen. En panelborste eller nylonstrumpa kan användas för att täppa till porerna och göra ytan mer lättavtorkad. Notera att det kan ta upp till ett år innan färgen genomhärdat.


Några bilder från köketI köket målades först alla stommar. Sedan målades luckornas fram och baksida (själva ramen). Till sist målades luckspeglarna. Baksidorna på speglarna målade först helt klart och fick torka genom att fästa dessa på plats med två dyckerts i förborrade hål i kanterna av luckan. Till slut målades framsidan av speglarna (i bilden ovan är framsidan den synliga som har vänts inåt under torktiden). Har även kopplat in vår nya spis och jag och Fru Hvilaro börjar också bli ganska så överens om vilka handtag som ska dit på luckorna...

Tillägg 2013-04-03:

Har testat några varianter av polering och föll till slut för en variant där jag använde en polertrissa av skumgummi till en borrmaskin. Trissan lindades in i en nylonstrumpa och jag polerade ramarna och speglarna separat. Färgen blev inte så mycket blankare men det kan bero på typen av pigment. Har även målat andra träslag än björk och färgen torkar ungefär dubbelt så fort på gran och furu. Det som inte verkar fungera så bra är att måla ovanpå relativt nymålad linoljefärg. Första lagret flyter ut mer än att det suger in, men efter andra och  tredje varvet så blir färgen faktiskt jämn.

5 kommentarer:

Märit i Mariehem sa...

Full av beundrar över allt slit ni lägger ner på er renovering. Men så blir det också utomordentligt vackert!
Intressant med äggoljetemperan! Det borde vi kanske ha använt i vår trapp. Linoljefärgen vi målade med har nämligen gjort att trappen "pratar" när man går i den - eller rättare sagt jämrar sig, vilket den inte gjorde tidigare! Vi har ännu inte kommit underfund om hur vi ska åtgärda det.

Lena Winge sa...

Perfekt recept! Tackar ödmjukast för all er pyttipanna, varmkorv och tålamod! Målade andra varvet på pappspänning med ert recept, mycket bättre än det jag testade först. Får väl se hur det torkar, svårt att få det tunt på papper som blöter upp sig igen. Nåja, jag håller tummarna. /Lena

Herr Hvila Ro sa...

Tack Lena! Vi håller också tummarna och hoppas och tror att det kommer att fungera.

Emma Nordstedt sa...

Hej! Jag är lite nyfiken på om erat kök har gulnat som vårt gjorde. Vi följde detta recept och det blev fint och vitt. Det är en jättehärlig färg att måla med. Tyvärr gulnade det så pass att vi fick måla om allt.
Mvh Emma

Herr Hvila Ro sa...

Hej Emma! Våra köksluckor har bara gulnat på insidan och det var väntat pga mörkret. Köket får in mycket solljus större delen av dagen, fast på vintern kan man ana lite gulning men inget som stör. Lite mer pigment skulle nog inte skada men vi ville ha detta så vitt som det bara gick så vi är nöjda.