Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

fredag, juli 19, 2013

Köksluckorna färdiga

Det börjar nu bli klart i köket. Golvet är färdigmålat. Vi ska bara lägga på lite hårdvaxolja på golv och skåpluckor innan det är dags att börja flytta upp vitvarorna från vårt temporära källarkök. Detta inlägg kommer dock att handla om våra köksluckor...

Vi har återanvänt materialet i de gamla stommarna och anpassat dessa för den nya placeringen. Alla luckor och lådor har sedan tillverkats av ett lokalt snickeri i massiv björk.


Monterade och färdiga för målning.

Luckorna har överfalsade kanter och i överskåpen fällde jag in de synliga gångjärnen från de tidigare luckorna. Luckorna till underskåpen fick liknande gångjärn fast nya.


Luckorna målades på bordet i matsalen.

Alltsammans målades med något bruten egenblandad äggoljetempera (receptet finns här). Speglar och ramar målades separat och fästes sedan ihop från baksidan med fastspikade björklister. Glasrutorna i överdelen av luckorna skar jag till av gammalt glas. Har fått tag på en mängd äldre glas till vårt "glaslager".


Sökord "T-knobs"...

Att bestämma oss för dörrhandtagen tog en "evighet"... Vi hittade sedan dessa på en engelsk affär som bara kunde leverera inom England, men via en bekants bekant till Fru Hvila Ro kunde vi till slut få dessa hemskickade till oss. Vi är grymt nöjda...


Lådor för bestick, glas och tallrikar.

Samma stil fanns även som draghandtag så våra bredare lådor och diskmaskinen har fått dessa.


Överskåpen i hörnet.
 Alla stommar och luckor målades med äggoljetempera. Pärlspont och skafferidörr målades med linoljefärg (100 droppar kimrök + 100 droppar grönjord + 2 dl mörkgrå till 3 liter zink-titanvitt).


Induktionsspisen beställdes från Tyskland (nästan halva priset...)


Vy från hallen.


Vy från matsalen.


Golvet är som sagt redan färdigmålat. Lite av golvfärgen syns även i nedanstående bild mot köpmandisken som nu är på plats.


Med inbyggd fullstor frys och kyl.

Belysningen under överskåpen och längst upp i överskåpen saknas. Funderar på dimbara ledlister, men att hitta varmvita som fungerar okej med dimmer på primärsidan verkar vara en vetenskap i sig...

Vi saknar även ett par längre handtag till kyl och frys eftersom våra draghandtag ser lite korta ut. Har hittat ett par matchande i USA men de kostar 2.500 kr styck så vi utreder om det kan finnas något annat alternativ...Tillägg 2014-01-17

Efter många om och men fick vi till slut tag på ett par passande handtag till kyl och frys. Betydligt billigare men inte riktigt lika långa som de vi var intresserade av tidigare. De beställdes från USA i augusti förra året men när de kom fram hade ett handtag gått sönder... De skickade som tur var ett nytt utan problem.


De nya handtagen på plats (och golvsocklar). 


Närbild.

Alla luckor som målades med äggoljetempera är strukna två gånger med hårdoljevax.

Inga kommentarer: