Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

tisdag, augusti 02, 2011

Stommen på plats

Vi har nu reglat upp väggarna och taket till lusthuset. Väggarna var inga större problem. Alla de 24 stående reglarna ser ut på samma sätt, med tre stycken 25 mm djupa spår som de horisontella reglarna ska placeras i. Med cirkelsågen gjorde jag många snitt bredvid varandra och tog sedan ett stämjärn för finliret. Kunde tillverka tolv åt gången genom att göra ett paket av dessa med hjälp av två knektar.


Knektar, ett måste...

Toppdelen av taket tog betydligt längre tid. Mycket pga att mallen som jag ritade upp på en skiva "råkade" få lite fel mått, så jag började att anpassa varje bit tills jag upptäckte felet. Måtten på ritningen stämmer, men någon extra millimeter här och där gör att vinklarna börjar misstämma rätt så rejält i slutändan.


Toppdelen färdig.

Väggarna restes sedan rätt så fort. Varje del är fastskruvad i golvramen med ett flertal 140 mm långa skruv. Sidorna sitter ihop med hjälp av en stående 50*50 regel i hörnorna som är skruvad i varje väggsida. Försöker även tänka på att det ska vara möjligt att plocka ner bygget (om det nu skulle behövas, vem vet om hundra år när det säljs för en miljon... ;-)). För den skull kan jag ändå dokumentera nedmonteringen här:

  • Hela taket lossas bäst genom att helt sonika såga av skruvar och spikar som sitter fast i varje vägg. Alla takreglar är skruvade underifrån genom hammarbandet på vardera sida om varje väggregel.
  • Väggarna är skruvade i varandra så för att lossa dessa måste knutbrädorna först tas bort.
  • För att lossa väggarna från golvet kan man såga av skruvarna längs med golvet, alternativt lossa ev. golvlister för att komma åt dessa skruvar.
  • Grunden är bara skruvad i stolpskorna utifrån. Offerbrädan i nederkanten måste nog "offras".

Väggarna på plats.

Att få toppdelen av taket på plats krävde ytterligare en person (min 82-åriga far). Tillsammans baxade vi upp den och lade den på reglar som vilade tvärs över varje hörn. På den ena sidan kunde sedan de lutande "stagen" fästas och vi lyfte sen dessa på plats. På den andra sidan fick vi med tillfälliga stöttor upp den till rätt nivå och kunde sedan fästa de övriga stagen.


Toppdelen på plats.

På ritningen ser det ut som om trycket ovanifrån skulle innebära att störst belastning sker snett utåt (mot väggarna). Det stämmer bara till viss del. Eftersom toppdelen är så pass plan så kommer även den mesta tyngden (av snön) att ligga här och det är just i fästet mellan toppdelens ram och de lutande reglarna som den största påverkan sker. Så för den skull har vi både skruvat och spikat (med 150 mm spik), samt fäst extra stålband på ovansidan av dessa ställen.


Nu börjar det ta form...

Det är först när allt kommer på plats som man börjar inse hur stort 9 m2 egentligen är. Mycket för att takhöjden är dryga tre meter till nock.Det blir nog rätt så pampigt när det väl är färdigt. Nu är snart semestern slut så antagligen blir det presenning på som gäller en tid framöver. En stor puss till Fru Hvila Ro som gjort det möjligt att få en hel del timmar byggtid i sommar.


Godnatt, vi ses i morgon...

Sedan bilderna togs har jag även spikat takbrädor på den översta delen. Längst upp på toppen är det ventilationshål som sedan ska täckas från utsidan av ett mindre "topplock". Det ska även sågas till delar av regelvirke som kommer att göra så att taket får en böjd form ut mot takfoten. Till detta behöver jag få tillgång till en bandsåg men det kommer förhoppningsvis snart att lösa sig...

Har även försökt få fason på fönsterna. De var i stort behov av lite omsorg, så ett fönster har nu blivit helt renskrapat. Det hade bara en glasruta som var hel av sammanlagt tolv stycken, så jag måste titta över vårt lager av gamla glas för att skära ut nya.

Vi fick bara hälften av all ytterpanel levererad så efter deras semester hoppas vi att resten kan hämtas.

Taket blev ett kapitel för sig.

1 kommentar:

Lilla Kråkslottet sa...

Åh va mysigt med ett lusthus. Det ser ut att bli jättefint!!!