Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

torsdag, juli 28, 2011

Golvet klart

Golvet är nu klart till lusthuset. Vi har köpt allt virke (furu) från ett lokalt sågverk. Endast ohyvlat, så till golvet valde jag och min far ut några av de bättre brädorna och planhyvlade dessa på ena sidan till 23 mm tjocklek.


Detta är bara en del av virket. Det mesta av ytterpanelen har inte kommit än.

På varje golvregel lade jag impregnerad papp för att golvet inte ska spikas stumt i reglarna. Började med en mittbräda och gick åt båda hållen. Brädorna närmast mitten = utgången valdes utifrån den bästa kärnan. Kärnvirket på tallen är klart rödare och mycket tåligare. Vissa brädor hade också kärnvirke hela bredden (150 mm).


Sortering pågår...

Golvet kommer att krympa och svälla lite i samband med årstiderna, men den relativa luftfuktigheten var vid tillfället över 70 procent så vi valde att använda knektar för att dra ihop brädorna innan de spikades på plats. Det gick att dela upp golvet i tre separata sektioner.


3 tums spik i ytterkanter.

Golvet grovkapades innan det hyvlades så den slutgiltiga ändkapningen gjordes med en cirkelsåg längs med ytterreglarna. Kanske lite konstigt att börja med golvet innan väggarna men dessa kommer att byggas separat och skruvas fast genom alltsammans i förborrade hål.


Två synliga spikrader av gammal hederlig klippspik.

När allt var klart fattades det bara 25 mm golv på varje sida (som ändå hamnar under väggarna), men det löste sig genom att klyva till bitar av det överblivna golvvirket. Efter det var det dags att olja in golvet. Hela dagen hade det varit rätt så soligt, men ibland blev det mörkt och helt plötsligt började det att regna. Framåt kvällen såg det dock ut som att det skulle klarna upp så jag började med första varvet.


Presenningar är bra att ha...
Naturligtvis dröjde det bara en halvtimme innan de första svarta molnen började synas och jag fick snabbt slänga över en presenning. Ett duggregn senare kunde jag fortsätta med nästa varv och därefter var det fint hela kvällen och natten. Hela golvet ska mättas med linoljan (som även innehåller naturharts) så det blev säkert fem varv innan jag kunde torka bort överflödet. Det gick åt ungefär 3,5 liter.


Allt klart.

Använde en skurborste på skaft för att arbeta in oljan. Någon efterpolering eller annat kommer inte att göras. Golven får då en tendens att se lackade ut och det är inte målet.

Här kan man även läsa om hur grunden gjordes.

Här står det om hur väggarna och taket sattes på plats.

Inga kommentarer: