Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, mars 21, 2015

Sängsoffor

Vi har sedan en tid tillbaka flyttat vår TV från gästrummet till vårt vardagsrum på övervåningen. Gästrummet är under pågående restaurering. Jag har till och från hållit på med tillverkningen av ett par breda soffor som jag nu äntligen kan visa.

Stommen börjar bli klar.
Vid tillverkningen utgick jag från ett standardmått på madrasser. De skulle nämligen bli 80 cm breda för att man skulle kunna ligga ner tillräckligt bekvämt. Överstycket av ryggstödet är tillverkat av två hoplimmade brädor profilerade med handöverfräsen. Det blev rätt mycket "fräsande" av samtliga delar. Benen och bottenramen fick också en kantprofil. På ryggstödet limmades slutligen sju kannelerade lister med träplugg i ändarna.

Delar till armstöden efter en stund i ugnen.
Tillverkningen av armstöden var nog det största problemet. Dels för att vi inte riktigt kunde bestämma oss för utseendet och dels för att den slutliga lösningen med svängda detaljer innebar en hel del extrajobb. Sågade ut och torkade till och med vissa detaljer i ugnen...

Armstöden sätts på plats.
De förankrades rejält i ryggstödet genom en försänkning och limskruvades sedan från baksidan med pluggad skruv.

Limmet får torka...

Den svängda framdelen försänktes även i frambenen och limmades på plats.

Detalj av armstödens framkant.

Vi är väldigt nöjda med slutresultatet. De 15 cm tjocka madrasserna kläddes in av Fru Hvila Ros mamma och överdraget är avtagbart.

Färdiga.

Vi letar nu med ljus och lykta efter en passande matta under soffbordet och funderar på om en kohud (brun- och vitfläckig) kan passa. Passande kuddar ska sedan sys av fru Hvila Ro.

Här ser man också TV:n på plats i TV-skänken.
Närbild 1
Närbild 2
Ritningen på sängsofforna finns här

Hur TV-skänken är tillverkad kan man läsa om här

Soffbordet är ett loppisfynd som man kan läsa om här


Inga kommentarer: