Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, augusti 18, 2012

Spegelpanel till lusthuset

I lusthuset har vi valt att sätta 12 mm målad plywood överst på väggarna. Utan att skarva allt för mycket så behövdes totalt åtta stycken skivor. Eftersom det sitter en boasering upp till fönsterna av tvärgående brädor så använde jag det överblivna materialet till att tillverka tre stycken spegelpaneler (en under varje fönster).


Originalspegeln på dörren (endast grundmålad).

Dörren till lusthuset (ovan) hade redan en spegel så den valde jag att kopiera. Nu är det inte helt enkelt med en handöverfräs och lite olika stål som bara gör profiler på en centimeter att fixa till en profil på 2*2 cm lister som ram till spegeln. Originalet har två "pärlor" och det närmaste jag kom var att fräsa med samma profil på två olika sidor så att det blev två större pärlor med en liten pärla mellan dessa.


Listverk tillverkas.

Med lite slipande och putsande i efterhand så blev det rätt så bra. När man ska fräsa smala lister kan man använda en riktbräda i samma tjocklek i bakkant som fräsen kan vila på, annars är det lätt att få den att "vingla till". I och med detta behövs bara en liten tving för att hålla fast ämnet och genom att flytta den en gång så kan man fräsa från ena änden ända bort till andra änden. Med bredare ämnen brukar jag alltid ta till i längd för att kunna sätta fast ämnet i båda ändar men tekniken med en stoppbräda i bakkant kan med fördel även användas även då.


Ramen under press.

Ramen är gjord av 35 mm tjocka ohyvlade plankor. Det krävdes lite tjocklek för golvlisten och krönlisten ska möta kanten på dessa paneler och kanten skulle även få en liten profil. Plankorna planslipades och ett spår frästes in där baktycket kunde limmas och spikas. Hade först planer på att plugga eller på annat sätt förstärka ramen, men bakstycket kommer att göra så att det håller ihop. 


Bakstycket på plats.

När man limmar är det viktigaste att ha ett bra tryck (och inte som många tror mycket lim). En riktigt tung sten fick duga.


Till detta fungerade faktiskt enhandstvingar rätt så bra...

Listerna gerades sedan på plats sedan själva ramen hade tillverkats. Med lim och tvingar hölls listerna på plats. Nu limmade jag även listerna på undersidan (mot plyfan) för denna kommer inte att röra sig lika mycket som om det hade varit massivt trä.
På varje bakstycke skulle det sedan dit en liten upphöjning i mitten med profilerad kant. Var lite osäker om det gick att fräsa en profil i kanten på plywood men jag har testat och det gick faktiskt utmärkt. Nu skulle dessa delar ha en lite enklare profil så med en snedställd kap gjorde jag ett spår runt om och fräste sedan bort överflödet.Snedslipade sedan ytterkanterna och limmade fast delen i mitten på bakstycket.Stenar för att pressa fast dessa fungerade även här...Resultatet blev över förväntan. En pärla fräste jag sedan i de två stående kanterna innan de schellackades och grundades med linoljefärg.Bredden på dessa väggpaneler avgjordes av placeringen av ett vägguttag till höger under varje fönster. Den totala bredden bör helst inte vara mindre bred än bredden på fönstret inklusive foder. I bilden ovan saknas lister på vardera sida och dessa behövs för panelerna inte ska se ut att sticka ut för mycket från själva väggen.
Med bara ett målningsvarv kvar av de mörkare detaljerna så börjar nu lusthuset bli färdigt. Håller i skrivande stund på att måla de tillverkade delarna vid dörren och där har jag för första gången gjort kannelerade pilastrar med hjälp av ett stämjärn böjt för träsnideri.Närbild. Många smidda spikar gick åt...

Fönsterfoder är också på plats (ett målningsvarv kvar). Spröjsen på samtliga fönster ska färdigmålas.Den ljusare kulören är 2.5-3% grönjord i zink/titan vit. Den mörkare nedredelen består av ungefär 6 dl grönjord + 1 dl egenblandad kimrök i en trelitersburk med resten vitt.Överhuvudtaget är det mycket målningsarbete på gång. I köket håller jag för tillfället på med att måla pärlsponten, skafferidörren och skafferihyllorna.

Lite om det övriga måleriarbetet och fler bilder på väggpanelen finns här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Brukar gå och titta på er blogg för jag är så nyfiken hur det går för er. Ni är sååå duktiga! Beundrar dig som orkar (har tid)att dokumentera att ni gör. Underbart för oss som läser er blogg. Tack!

Mvh Pernilla

Herr Hvila Ro sa...

Tack för dina vänliga ord Pernilla och god fortsättning på det nya året!

Märit i Mariehem sa...

Så fantastiskt fina detaljer det blivit i ert lusthus. Sparar idéer till vår veranda.
God fortsättning på 2013 önskar jag er!

Susanne sa...

Så fint det blir.

Var hittade ni fönsterfodren, håller själv på med renovering och letar efter liknande ?
Susanne

Herr Hvila Ro sa...

Hej Susanne! Vi lät ett lokalt sågverk tillverka stålet och hyvla upp alla våra dörr- och fönsterfoder. Just denna profil finns dock att beställa från Listspecialisten Arnemarks. Inne i lusthuset har jag gjort dessa fönsterfoder lite smalare genom att klyva bort den yttersta "pärlan".