Övervåning
FörrådKlädkammare
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, maj 19, 2012

Ny utebänk

Ägnade en förmiddag åt att tillverka ytterligare en bänk till utemöblerna. När vi flyttade in låg det nämligen en grön bänk i en övervuxen berså på tomten. Den renskrapades och oljades in och har fungerat förträffligt sedan dess. Vi tänkte kopiera denna, så på brädgården valde jag ut två stycken 4.5 meters (145 * 34 mm) impregnerade brädor. Längden på den färdiga bänken är 2125 mm.

En vaxduk underlättar och skyddar även bordet.

Runt bordet har vi också haft fyra grönmålade pinnstolar som vi ropade in på auktion för tio kronor styck... Vi behandlade aldrig de stolarna utan tänkte att de får duga så länge de nu håller. Plastfärgen höll i ca fem år utomhus innan först ryggstöden och sedan benen brakade ihop av förruttnelse. Impregneringen nu för tiden håller inte heller så bra så alla ändträn mättades med linolja och har även strukit linolja på övriga ytor.

Närbild


Det underlättade att jag hade en likadan bänk som jag kunde kopiera. Genom att klyva 145:an kunde jag få ut materiel till både sittdelen och till benen. En hyvlad 22 mm bräda är fäst mellan benen för stabilitet. Både benen och överliggaren är sågade halvt i halvt så det var inte helt enkelt att få till.

Lite bilder på bordet finns även här.

Inga kommentarer: