Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

onsdag, september 04, 2013

Lusthuset - the movie

Kameran är flitigt använd men många av bilderna hamnar aldrig i något inlägg på bloggen.
Varför då inte göra ett litet bildspel?

Här kommer den första lilla filmen...

söndag, september 01, 2013

Köksgolvet

Nu är golvet äntligen är färdigt och vi kan snart flytta in i vårt nya kök. Under den tidigare linoleummattan och masoniten fanns ett lackat brädgolv (35 * 100 mm). Vi valde att behålla originalgolvet och slipa detta efter vi installerat golvvärmen.



Efter en hel del skottande av sågspån (använde även en spånsug på slutet) så kunde de gamla reglarna frigöras. Nya elrör och rör till centraldammsugaren drogs och kottlingar för glespanelen till golvvärmeplåtarna skruvades på plats.




Köket ligger ovanför källaren i direkt anslutning till pannrummet så rörmokaren kunde dra ny matning för värme och vatten.



En golvvärmeslinga räckte för detta rum. Efter slipningen av golvet (som till största delen var av gran men även till till en viss del furu) så bestämde vi oss för att måla golvet. Golvet gick inte heller in under den gamla köksinredningen så en del lappande och lagande fick göras pga den nya placeringen av köksskåpen.


Golvet klart för målning.

Vi hade redan målat skåpen med tre lager äggoljetempera och fått perfekt resultat så nu tänkte vi fortsätta med detta på golvet. Vi ville ett rätt så mörkgrått golv så jag började blanda ihop pigmenten. Nu ett halvår senare kan jag berätta om våra misstag och erfarenheter med detta...

Första misstaget var att inte provmåla på en bräda "vid sidan om". När jag blandat klart en enliters burk (med färgblandare för borrmaskin) och även rört om och sett att blandstickan fått rätt sorts gråfärg började jag måla på golvet... Och det blev SVART... Hjälp! PANIK! Hällde över i en treliters burk och tog allt vitt pigment jag hade. Mitt ursprungliga recept med kimrök och skiffergrå var ju bara att kasta. Efter första varvet var golvet mörkblått så jag fick beställa mer pigment...

Boven måste ha varit det svarta kimrökspigmentet som troligtvis innehöll för stora korn så först när jag började pensla golvet krossades kornen och det blev svart. Påsen med kimrök var över tio år gammal så det kan ha varit en anledning. Jag fick då börja om med att sila färgen genom en nylonstrumpa och lyckades få till nyansen men den blev fortfarande för blå och efter en veckas torktid så blev den flammig och kvistarna började synas... Om jag ändå hade provmålat på en bräda först... Började även leta lite mer information och hittade att man bör grunda golvet med en opigmenterad tempera om man använder mörka pigment... Kul i juli...



En liten "färgkarta" som visar hur det såg ut efter det att färgen torkat mellan varven.

Lite blågrå nyans var vad vi var ute efter och efter hela fem varv var det en hyfsad kulör men med stora flammiga partier som inte kändes helt okej. Kimröken hade även lagt sig på kvistarna och dessa började då framträda efter varje torkperiod. Då provade jag att blanda ihop en ny sats med lite ljusare kulör (och utan kimrök) och gjorde ett experiment med att lasera golvet väldigt tunt med mer tempera och mindre pigment för att få till en mer jämn flammighet. Detta fick torka i tre veckor under tiden vi var på semester. När vi kom tillbaka såg vi att den nya färgtonen var "klockren" och valde då att måla alltsammans ytterligare tre varv för att nu äntligen få en nyans som vi var nöjda med.


Golvsocklar målas.

Innan golvsocklarna sattes på plats hårdvaxoljades golvet och all köksinredning med matt hårdvaxolja. Den ska (liksom linoljefärg och äggoljetempera) läggas på mycket tunt och den var lätt att måla ut och efterdra och ändrade inte kulören nämnvärt (möjligtvis att det blev en aningen varmare ton). Jag använde en 22 cm golvpensel till golvet och till luckorna använde jag en flat anstrykare. En bra arbetsbelysning är ett måste så att man kan se var man vaxat och även för att gå tillbaka och kontrollera att det inte kommit för mycket på något ställe.



Golvsocklar på plats runt den nya hörnbänken.

Hörnbänken har två luckor som kan fällas upp för förvaring. Det kommer senare att bli dynor på dessa.
I samma veva som golvsocklarna sattes upp passade jag även på att byta ut den vita silikonfog jag använt runt kakelplattorna ovanför spisen. Den hade på bara någon vecka gulnat väldigt mycket och jag använde nu den något dyrare våtrumsfogen istället. Tänk om man bara använt läsglasögonen och läst det som står på tuben - "Risk för gulning"...


Silikonfogen utbytt runt kakelplattorna.

Golvsocklar brukar jag skruva fast i försänkta hål som täcks med silikon och målar sedan över silikonet med en liten pensel (linoljefärg fungerar även på detta). Man kan då lätt få bort socklarna genom att pilla bort silikonet som håller sig mjukt länge. Kunde konstatera att detta fungerar utmärkt när jag var tvungen att skruva bort några socklar i matsalen som suttit uppe i över tio år.

Nu använde jag även våtrumsfogen för detta "pillerjobb" men rekommederar det billigare sillikonet där det räcker med två överstrykningar linoljefärg. Våtrumsfogen behövde fem överstrykningar innan den fick samma färg som sockeln. Den var även besvärligare att fylla ut skruvhålen med.

 
Golvsocklar runt den "nya" köpmandisken.



Sockeluttag till centraldammsugaren.



Lite dåligt ljus i bilderna, men vi har fortfarande ingen skåpbelysning eller riktig takbelysning... Golvsockeldelen över diskmaskinsutrymmet kommer nog att fästas med hjälp av ett par magneter när diskmaskinen väl är på plats.



Köket är nu färdigt för inredning med allt vad det nu innebär... Allt ska ha sin plats och nya saker ska inhandlas innan vi flyttar upp från köket i källaren...