Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

lördag, mars 26, 2022

Renoveringen av klädkammaren

Den blivande klädkammaren var uppdelad i två mindre rum. Ett litet förråd på ca 4 kvm och en klädkammare på ca 5 kvm. Vi valde att ta bort väggen mellan rummen och göra en lite större klädkammare. De två dörröppningarna behålls så att det går att nyttja rummet från både gästrummet och övre hall.

Väggen (bild från förrådet) visade sig innehålla en tidigare dörröppning mellan rummen. Pärlspont bakom masonit är kul att hitta. Den kommer att sparas.

När mellanväggen togs bort var det elementet som var nästa problem. Går rören vidare till gästrummet? Var kan man "plugga" detta? Vi vill ta bort elementet och ersätta det med den vattenburna golvvärmen som redan har "matarslangen" till VKF i gästrummets garderob.

Upptäckte efter det att väggen var borta att ytterväggen i den bortre delen var "upprätad". I detta rum är det stockväggens lutning mellan golv och tak som måste fixas. Såg också att det var skillnad på taknivån mellan rummen.

Frilade stockarna i ytterväggen för att räta upp väggen med vindpapp, reglar, OSB och masonit.
VP-rör för fönsterbelysning och annat syns i bilden ovan. Det var lyckosamt att elementrören kom upp från arbetsrummet på bottenvåningen.

Golvplanken och nivån i de båda rummen behövde också fixas. Byggde en ram av reglar för att räta upp golvet och lägga golvvärmeslingor. Vi ville gärna ha 5.5 meters golvplank för att slippa skarva.

Det tog lite tid ... 4.25 meter är tydligen det längsta som går att köpa men skam den som ger sig. Från ett lokalt sågverk så fixade de fram 16.5 cm breda hyvlade plank som skulle bli till golv. Det var ingen not/fjäder på dessa men ett spår på sidorna fixade jag med en handöverfräs. Trägolvet blir 25 mm tjockt.

I ovanstående bild skymtar man en "väderbiten stock-regel" i taket som jag satte dit som en liten detalj för att dölja att båda rummen har olika takvinklar och olika höjder.

Elementet (eller radiatorn) i det andra rummet var sist på slingan. Vi har troligtvis någon felkoppling i huset. Rörmokaren såg ett felaktigt flöde i byte av en radiator i källaren när vi ville byta ut expansionskärlet vi har på kallvinden. Misstanken är att "stigen" till en radiator har tagits från expansionsröret. Genom att sänka nivån i huset så ligger denna felkoppling ungefär i nivån med hallgolvet på bottenvåningen. I stället för att "plugga" de båda rören så lät jag flödet fortsätta under tiden golvet skulle läggas.

Värmekretsfördelaren (VKF) i detta rum har två extra slingor för golvvärmen till övre hall (som finns bakom väggen). Dessa anslutningar finns även tillgängliga för att koppla in gästrummet, men det visade sig att gästrummet har 5.5 cm tjockt golv så det golvet lades tillbaka efter el-dragningen. Det finns (som syns i bilden) fyra stycken rör-i-rör-slangar till gästrummet som nås genom att ta bort den tvärgående plankan nedanför VFK:en. Rörmokaren tog även och kopplade ihop de båda inkommande rören med en avluftningsventil.

Slutfasen på den nya klädkammaren börjar vara färdig. Väggarna är målad i en ljusgrön ton. Den bortre väggen tapetserade vi med en Morris-tapet. Har lagt golvsocklarna på tork som tidigare målats med äggoljetempera.

Ovanstående är en närbild av tapeten "Bramble" av William Morris & Co.

 

Inga kommentarer: